Petak, 28.11.2008.

17:48

Tufegdžić osuđen zbog klevete

Nekadašnji istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić osuđen je na novčanu kaznu od 80.000 dinara zbog klevete sudskog veštaka Ivanke Baralić.

Izvor: Tanjug

Default images

Istom presudom sud je Tufegdžića obavezao da plati i troškove sudskog postuka, a on ima pravo da žalbenom veću tog suda uloži žalbu u roku od 15 dana. Tufegdžić je svojevremeno sproveo vojnu istragu o pogibiji dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru, a sada radi kao istražni sudija Okružnog suda u Beogradu.

Baralićeva, koja je bila član nekadašenje "nezavisne komisije" oformljene zbog istrage o smrti dvojice gardista po završetku vojne istrage, tužila je Tufegdžića zbog falsifikata, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih podataka jer je u emisiji "Klopka" na BK televiziji, 15. decembra 2004. godine, izjavio da je ona medicinu studirala 12 godina.

Tufegdžić je u istoj emisiji izneo podatke kojima je doveo u pitanje Baralićkinu stručnost, zatim je naveo da je joj je prosečna ocena studija 6,67, kao i da je u vezi s jednim od veštaka koji je takođe učestvovao u radu nezavisne komisije.

On je, posle pogibije gardistra, bio na čelu vojnih istražnih organa koji su obavili uviđaj i druge istražne radnje i zaključili da su se gardisti Jakovljević i Milovanović međusobno poubijali.

Nezavisna komisija, sa advokatom Božom Prelevićem na čelu, utvrdila je, međutim, da je Milovanovića i Jakovljevića ubila treća osoba.

Krajem septembra Tufegdžić je pravosnažno oslobođen optužbi da je iznostio neistine o zdravstvenom i psihičkom stanju nastradalog gardiste Jakovljevića.

Okružni sud je u presudi obrazložio da je "utvrđeno da je Tufegdžić iznosio istinite podatke iz predmeta", te da nije izvršio krivično delo iznošenje ličnih i porodičnih prilika za koje su ga tužili Jakovljevićevi roditelji.

Što se tiče istrage u vezi sa pogibijom gardista, sada je na potezu tužilaštvo, posle više veštačenja i super veštačenja njihove pogibije koju su obavili domaći i strani veštaci - balističati i lekari.

Članovi porodica nastradalih gardista i njihovi advokati podneli su tužilaštvu krivične prijave protiv NN lica zbog dvostrukog ubistva, kao i protiv Tufegdžića zbog zloupotrebe službenog položaja, tvrdeći da je opstruirao istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: