Četvrtak, 10.07.2008.

16:09

Za odgovornu opštinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pokrenula je kampanju pod nazivom "Odgovorna opština" u beogradskoj opštini Stari grad.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Cilj kampanje je formiranje radnih skupštinskih tela koja bi pratila primenu Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Kodeks je do sada usvojen u 148 opština, ali je samo šest opština formiralo ta radna tela: Vranje, Mladenovac, Arilje, Pirot, Šabac i Plandište.

"Radno telo koje će nadgledati kako se primenjuje Etički kodeks ima ulogu da omogući građanima da preko tog tela kažu svoje primedbe i sugestije vezano za rad funkcionera u lokalnoj samoupravi", kaže Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad.

"Radno telo to treba da predoči funkcionerima i to je način da se poboljša komunikacija između opštine i građana", kaže ona. Na početku kampanje svoje aktivnosti predstavile su opštine Vranje i Plandište, koje su uvele radna tela za praćenje primene Etičkog kodeksa. U Vranju je radno telo za praćenje primene kodeksa formirano u maju 2006. godine i od tada je održalo 42 sednice, na kojima je razmatrano više od 300 pritužbi, rekao je predsednik skupštine Vranja Slobodan Stamenković.

On je kazao da je to telo izreklo četiri javne i šest nejavnih opomena i iznelo niz preporuka radi sprečavanja sukoba interesa u radu lokalne uprave.

Dragoslav Avramović, predstavnik opštine Plandište, istakao je značaj tog tela, jer dovodi do vraćanja poverenja građana u rad opštinske administracije, ali i do participacije građana u radu lokalnog parlamenta.

SKGO, kao nacionalna asocijacija lokalnih uprava, pokrenula je, u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju, akciju promovisanja etičkog kodeksa koji sadrži kombinaciju pravnih i etičkih normi i standarda kojima se nosioci javnih funkcija obavezuju na poštovanje jasnih i preciznih pravila u svom radu.

Primena kodeksa podrazumeva da građani mogu svoje primedbe na rad lokalnih uprava slati telu koje proverava stanje i utiče na efikasniju primenu kodeksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: