Svilanović: Vlada bez radikala

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović ocenio je da je, nakon rezultata izbora, politički neodrživo da novu vladu sada formira Srpska radikalna stranka.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 12.05.2008.

07:42

Default images

Svilanović je u Medija centru kazao da je politički neodrživo formiranje bilo koje vlade sem vlade koju vodi Demokratska stranka, ali je naveo da su tehnički moguće i druge vlade.

"Ovako ubedljiva pobeda DS-a nad radikalima ostavlja mogućnost za ubrzavanje pregovora o novoj vladi. Ubrzano formiranje vlade u Srbiji stabilizovalo bi državu i omogućilo da se u drugoj polovini godine nadoknadi propušteno u ekonomiji, jer investitori već nekoliko meseci stoje i gledaju šta se dešava u zemlji", rekao je on.

Kako je ocenio, rezultati izbora su ohrabrenje za investitore.

"Rečenica koju je izgovorio Koštunica kada je raspustio vladu bila je da je time vraćen mandat narodu i da će narod da odluči. Mislim da se ta rečenica sada vratila u lice i da svako može da kaže: 'Narod je odlučio'", kazao je Svilanović.

On je podsetio da je lider DS-a Boris Tadić pre tri meseca "jedan na jedan" pobedio kandidata radikala Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima i ukazao da je sada tu prednost produbio i povećao.

Svilanović je ocenio da će manjinske stranke, "bez dileme", biti u novoj vladi, jer demokratska vlada ne može biti formirana bez njih.

Svilanović ocenjuje da su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i sporazuma sa Fijatom "jako uticali" na to da građani poveruju DS-u da pridruživanje EU znači poboljšanje njihovog položaja.

"To je dramatično oslabilo radikale jer su ostali bez ekonomske podrške", ocenio je Svilanović.

Džuda: Većina građana za EU

Poznati britanski analitičar dešavanja na Balkanu Tim Džuda u Beogradu prati izbore i za B92 kaže da rezultati izbora jasno ukazuju da je većina građana Srbije za Evropsku uniju. Po njegovom mišljenju, Srbija od Brisela sada sa pravom može mnogo da očekuje.

"Može da očekuje mnogo, jer su u EU poslednjih meseci bila podeljena mišljenja. Jedno po kome Srbima treba dosta da pružimo da bismo ih ohrabrili, i drugo po kome im ništa ne treba dati, jer bi to značilo da podležemo ucenama. Činjenica da je SSP potpisan u poslednjem tretnuku i da je dodatno ublažen vizni režim pokazuje da su u EU prevladale snage koje se zalažu da Srbiji treba dati ohrabrenje", kazao je Džuda.

"Sada će oni reći: vidite, bili smo pravu i zato moramo što više da ubrzamo put Srbije ka EU, jer Srbija je ključna država u regionu i, ako je ona na pravom putu, biće to i Bosna i Makedonija, ostatak regiona. Ne znam za Kosovo, ali veći deo regiona će biti na pravom putu“, smatra Džuda.

Nikolić: Rezultati dobri za Srbiju

Analitičar Milan Nikolić ocenio je danas da su rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji očekivani, dobri za Srbiju i da su pokazali da su građani zreliji od njihovih političara.

Nikolić je kazao da je dobro što je koalicija stranaka koja vodi Srbiju ka Evropi pobedila, navodeći da je ta "evropska koalicija potrebna Srbiji iz nacionalnih, političkim socijalnih i drugih razloga".

"Dobro je i zbog toga što je dobila šansu da formira prvo skupštinsku većinu, a potom i vladu, s tim što će morati da računa na LDP, SPS i stranke nacionalnih manjina", rekao je Nikolić.

Čupić: Napraviti stabilnost demokratskog bloka

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je da će predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić, uz podršku Liberalno-demokratske partije i stranaka nacionalnih manjina, imati stabilnu vladu.

"Prema ovim rezultatima, on će imati stabilnu vladu, jer tu možemo da računamo DS, LDP i stranke nacionalnih manjina. To je ono što može da napravi jednu stabilnost od demokratskog bloka", rekao je Čupić za Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da su ovi rezultati pokazali da Srbija ide prema Evropi i da će ubrzano raditi na savladavanju standarda.

"Pretpostavljam da će ovo i za Evropu biti jedna radosna vest pošto je ona u poslednjih mesec dana pokazala otvorenost, pa čak mislim da će Evropa i skratiti put Srbije približavanju, možda čak i ulasku u EU", rekao je Čupić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: