Sporazum EPS - Inter Rao

Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija Inter Rao potpisale su danas protokol o saradnji. Protokol predviđa gradnju novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 14.04.2008.

06:35

Default images

Protokol o saradnji ruske i srpske elektroprivrede potpisali su u Beogradu zamenik generalnog direktora EPS-a Dragan Tomić i generalni direktor Inter Rao ESS Jevgenij Dod. Obe strane tvrde da protokol nije obavezujući, kao i da će odluke o učešću u svim projektima doneti Vlada Srbije. U EPS-u tvrde da predmet dogovora nije privatizacija domaće elektroprivrede.

Šta će se graditi, protokolom nije precizirano.

EPS bi, naime, tek u narednih mesec dana trebalo da dostavi spisak poželjnih projekata, dok Inter Rao ima dva meseca da odgovori da li uopšte želi da učestvuje u tome.

"To znači da ćemo mi za devedeset dana prepoznati da li ima zajedničkih projekata ili ne. Mi smo razgovarali o slivu reka Lim i Drine, nijedan konkretan projekat nismo ramotrili. To što zajednički razvijamo neki projekat ne znači da će se graditi", rekao je generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević.

Inter Rao sada gradi objekte kapaciteta većih od dve hiljade megavata u Rusiji, Tadžikistanu, Gruziji i Kazahstanu.

Prvi čovek te ruske kompanije kaže da oni imaju i iskustva i novca da ulože u Srbiju.

"Smatram da ako se dogovorimo o interesantnom ekonomskom projektu, interesantnim ekonomskim parametrima, potpuno otvorenoj diskusiji i uz otvorenu konkurenciju, onda bi obim investicija koje bi investirali u Srbiju bio dve milijarde evra", kazao je Jevgenij Vjačeslavovič Dod, generalni direktor Inter Rao.

Prioriteti EPS-a su izgradnja trećeg bloka termoelektrane Nikola Tesla i Kolubare 3.

U toj kompaniji tvrde da će se strateški partner za ove projekte tražiti isključivo putem tendera, te da se protokolom o saradnji ruski Inter Rao ne uvodi u EPS na mala vrata.

Zanimljivo je da protokol s ruskom kompanijom nije potpisao generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević, kao što je to bilo predviđeno, već njegov zamenik Dragan Tomić.

Tomić kaže da je razlog što baš on potpisuje protokol to što je tehnički deo pregovora radio upravo on.

Nadležni ministar Aleksandar Popović izjavio je ranije za B92 da taj dokument predstavlja još jedan korak u jačanju kontakata i daljem integrisanju EPS u globalnu mrežu proizvođača struje.

"Sve podseća na aranžman s Gaspromom"

Novinarka lista Politika Jasna Petrović kazala je za B92 da sve podseća na aranžman s Gaspromom.

Ona je navela da je bilo ukupno 17 uspešnih kompanija zainteresovanih za saradnju sa EPS-om.

"Sedamnaest elektroenergetskih kompanija koje su na glasu pokazale su interesovanje, ali sreću da potpisuje protokol, ne znamo kako i zašto, ima ruski Inter Rao. To je kompanija koja se bavi trgovinom struje i koja ima elektrane u Moldaviji, Gruziji, Jermeniji, Kazahstanu, ali nikada nije nastupala u Evropi", rekla je ona.

Ona dodaje da su neuspešno učestvovali na više tendera u regionu - za termoelektranu Varna u Bugarskoj i termoelektranu u Makedoniji, "jer su dali najslabiju ponudu".

Jasna Petrović kaže da protokol može i ne mora biti obavezujući, ali postavlja pitanje zašto EPS uopšte potpisuje ugovor koji ne obavezuje ni jednu stranu.

Ona dodaje da potpisivanje protokola može da se posmatra u svetlu kampanje za parlamentarne izbore, pošto pojedine stranke na taj način poručuju da su Rusi u Srbiji dobrodošli.

Tekst protokola objavljen je na zvaničnom sajtu EPS-a.

Tadić: Energetska zavisnost neprihvatljiva

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je "apsolutno neprihvatljivo stvaranje energetske zavisnosti Srbije od jedne zemlje".

"Ni od Rusije, ni od SAD, ni od Evropske unije, ni od koga ne smemo da budemo zavisni kada je u pitanju naša energetika", rekao je Tadić na okruglom stolu "Evropa znači posao", u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da Elektroprivreda Srbije ne treba da bude privatizovana, jer je "pitanje EPS-a pitanje razvoja naše zemlje".

"Mi nemamo jasnu strategiju kada je u pitanju EPS, ali imamo ogroman potencijal. Zato sam zastupnik ideje o integracijama sa elektroprivredom Republike Srpske, u budućnosti, sa elektroprivredom Crne Gore", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da ruski partner želi da kupi Naftnu industriju Srbije kroz proces pregovora o gasnom aranžmanu, i ocenio da je to dobar aranžman za Srbiju, jer treba da obezbedi energetsku stabilnost u snabdevanju gasom u sledećih 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: