Četvrtak, 05.07.2007.

07:27

Žutica u okolini Leskovca

Sedmoro dece predškolskog i školskog uzrasta u selu Brijanje kod Leskovca obolelo od zarazne žutice.

Izvor: B92

Default images

Do epidemije je došlo u romskoj mahali u ovom selu i sva deca su izolovana na infektivnom odeljenju leskovačke bolnice. Infektivnom žuticom zaražena su deca uzrasta od šest do 15 godina.

Simtomi hepatisisa A prvo su primećeni kod najstarijeg dečaka koji se pre nedelju dana vratio iz Crne Gore gde je radio sezonske poslove. Sva zaražena deca žive u romskoj mahali u selu Brijanju u veoma lošim higijenskim uslovima.

Njihovo stanje je stabilno i pod stalnim su nadzorom lekara. "Najveći razlog zašto su deca primljena jeste epidemiološke, odnosno preventivne prirode, da ne bi širila infekciju na ukućane i susedne kuće", kaže infektolog Božidar Miljković.

Selo Brijanje kod Leskovca gde je registrovana zaraza pod svakodnevnim je nadzorom higijensko-epidemiološke službe i uzeti su uzorci vode sa seoskih bunara. Ovo područje, zbog loše pijaće vode već je poznato po endemskoj nefropatiji, specifičnoj bolesti bubrega.

U poslednja tri meseca ovo je druga epidemija zarazne žutice na području leskovačke opštine. U Grdelici je sredinom maja bilo registrovano petnaestoro obolelih od zarazne žutice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: