Politika 6

20.05.2024.

9:55

Petković dočekao delegaciju KP Kine: Ova poseta je početak zajednice za zajedničku budućnost

Delegacija Komunističke partije Kine koju predvodi Jin Li, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Sekretar gradskog komiteta Pekinga doputovala je danas u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je Petar Petković.

Izvor: Tanjug

Petković dočekao delegaciju KP Kine: Ova poseta je početak zajednice za zajedničku budućnost
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Podeli:

"Ovde smo da realizujemo zajedničko zalaganje predsednika" Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Jin Li tokom dočeka na aerodromu kineske delegacije, koja je u Srbiju stigla na poziv Srpske napredne stranke.

Podsetio je na posetu Beogradu predsednika Sija koji, kako je dodao, zajedno sa predsednikom Srbije gradi zajednicu zajedničke budućnosti za čovečanstvo budućnosti.

Petković i Jin Li u razmeni reči dobrodošlice naglasili su da će se Srbija i Kina kao pravi iskreni i čelični prijatelji uvek podržavati. "Posebno mi je drago da vas dočekamo u trenutku kada smo odnose podigli na još viši nivo. Ova poseta je početak zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost", rekao je Petković.

Petković je naveo da i mi kao što oni osećaju ljubav kada dolaze u Srbiju, isto tako osećamo ljubav i prijateljstvo kad dolazimo u Kinu.

Petković je naglasio da je poseta još značajnija imajući u vidu činjenicu da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uspostavila najviši odnos sa Kinom. Dodao je da Srbija svim srcem podržava politiku jedne Kine i miroljubive politike kineskog predsednika koja gradi Zajednice zajedničke budućnosti.

Jin Li je rekao da Kina ceni čvrstu podršku i zalaganje predsednika Aleksandra Vučića.

Tokom trodnevnog boravka u našoj zemlji, delegacija koja ima tridesetak članova posetiće Beograd i Novi Sad i sastati se sa najvišim rukovodstvom SNS, ali i Vlade Srbije i upoznati se s važnim nacionalnim projektima.

Do ove posete dolazi neposredno nakon što je Srbiju posetio predsednik Kine Si Đinping i predstavlja nastavak bliske i prijateljske saradnje kako SNS i Komunističke partije Kine, tako i dve države.

Za goste iz Kine, koje je dočekao i kineski ambasador Li Ming, KUD Kopaonik iz Leposavića izveo je kratak kulturno-umetnički program u znak dobrodošlice - pesme "Ovo je Srbija" po želji gostiju iz Pekinga i "Kosovo je srce Srbije".

Jedna od članica KUD-a gostima je poželela dobrodošlicu na kineskom. Jin Li je izrazio zadovoljstvo "ogromnom ljubaznošću" kojom je dočekan i dodao da je pesma ostavila jako lep utisak.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: