Utorak, 30.01.2024.

18:32

Stiglo priznanje izraelske vojske: Ubrizgavali smo vodu

Izraelska vojska zvanično je danas objavila da je upumpavala morsku vodu u pojedine tunele u Pojasu Gaze, što je već nekoliko nedelja javna tajna.

Izvor: Tanjug

Stiglo priznanje izraelske vojske: Ubrizgavali smo vodu
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Nekoliko jedinica IDF i zvaničnika u izraelskom Ministarstvu odbrane zajednički su razvili "alate za ubrizgavanje vode velikog protoka u Hamasove tunele u Pojasu Gaze", navela je vojska i dodala da je to "deo alata koje IDF ima kako bi se izborila sa tunelima", preneo je "Tajms of Izrael".

IDF je naveo da nisu poplavljeni svi tuneli i da proces uključuje pričvršćivanje pumpi i cevi na "prikladna tunelska okna kako bi se izvršio zadatak".

Vojska je saopštila i da pre nego što izvede plavljenje tunela, sprovodi "profesionalne i sveobuhvatne" preventivne provere, uključujući analizu zemljišta i vodnog sistema u toj oblasti, kako bi se osiguralo da podzemne vode ne budu kontaminirane.

Plavljenje tunela je samo jedan od metoda neutralisanja Hamasovih podzemnih sposobnosti, ističe IDF.

Izraelska vojska navodi da druge metode uključuju "vazdušne napade, podzemne manevre i specijalne operacije sa tehnološkim sredstvima".

"Vol strit džornal" je u decembru objavio da je IDF počeo da pumpa morsku vodu u Hamasov sistem podzemnih tunela.

Nedelju dana kasnije, "Tajms of Izrael" je saznao da je probni rad bio uspešan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: