Ponedeljak, 30.04.2007.

20:44

Ukrajina: Izbori i za predsednika

Raspuštena skupština Ukrajine usvojila odluku da izbori treba da budu održani u roku od 90 dana od unošenja izmena u Ustav.

Izvor: Tanjug

Default images

Deputati skupštine su naveli d bi ti izbori morali da budu održani ne kasnije od 9. decembra ove godine, i to i za poslanike nove skupštine i za predsednika Ukrajine.

Deputati skupštine su naveli d bi ti izbori morali da budu održani ne kasnije od 9. decembra ove godine, i to i za poslanike nove skupštine i za
predsednika Ukrajine.

Predloženo je da se izmene Ustava, kojima bi bilo predviđeno održavanje prevremenih i predsedničkih izbora, pripreme do 15. juna, a vladi je naloženo da pripremi finansiranje izbora i Centralnoj izbornoj komisiji da pripremi sprovođenje izbornog procesa.

Time je samo produbljena politička kriza u zemlji gde je uz odsustvo dogovora suprotstavljenih političkih snaga nastavljeno donošenje potpuno
suprotnih akata skupštine i predsednika Viktora Juščenka.

Predsednik Juščenko je 2. aprila ukazom raspustio Radu i raspisao izbore za 27. maj, a potom drugim ukazom poništio prvi i pomerio izbore za 24. jun.

Današnja odluka doneta je većinom od 234 glasa, od potrebnih 226.

Većinu u ukrajinskom parlamentu imaju Partija regiona premijera Viktora Janukoviča, socijalisti i komunisti, koji se protive sprovođenju Juščenkovih ukaza, smatrajući ih protivustavnim, i ne žele da učestvuju na izborima ukoliko ne bude dogovora.

Ustavni sud Ukrajine zaseda duže od dve nedelje, ali se do sada ne izjašnjava ni o prvom ni o drugom predsedničkom ukazu, dok se ispred zgrade suda svakodnevno okupljaju pristalice vladajuće skupštinske koalicije.

Janukovič je optužio Juščenka da se "igra sa državom" i da su ukazi "politički pritisak čoveka koji govori da je privržen demokratskim principima".
 Predstavnici Janukovičeve partije optužili su Juščenka i da se, nastupom na opozicionom mitingu 28. aprila sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko, otvoreno stavio na jednu stranu "koja je u zemlji manjinska" i da izaziva raskol u Ukrajini.

Član frakcije Partije regiona Ana German je preporučila Juščenku da "ukoliko je predsednik cele Ukrajine a ne njene tri oblasti, ne izlazi ni na kakve tuđe mitinge, nego da sazove sopstveni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: