Subota, 23.09.2006.

12:14

Počeo Ramazan

Danas je počeo Ramazan, najvažniji i najsvetiji mesec pripadnika islamske vere.

Izvor: Beta

Default images

To je deveti mesec muslimanskog, lunarnog, kalendara, u kom je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana. Tokom Ramazana je obavezan post, koji se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to punih 30 dana.

U vreme posta vernici se moraju uzdržavati od upotrebe ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja. Život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i organizuju zajedničke večeri. Bolesni, trudnice i fizički radnici nisu obavezni da poste.

Ramazanski post se završava pojavljivanjem mladog meseca, koji označava kraj lunarnog meseca.

Beogradski imam Muhamed Jusufspahić je u poslanici povodom Ramazana pozvao muslimane na slogu i dobronamernost prema svim ljudima. U poslanici, koja je pročitana u ime beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića, beogradski imam je podsetio vernike da je bog naložio da mesec Ramazana bude mesec pomirenja, bogobojaznosti, posta i zahvalnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas svim građanima muslimanske veroispovesti, muftiji beogradskom Hamdiji Jusufspahiću i muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću praznik Ramazan. "Čestitam vam Ramazan i želim da ga provedete u miru i zdravlju. Neka taj praznik bude obeležen razumevanjem, poštovanjem i međusobnom tolerancijom", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: