Sreda, 16.06.2021.

18:30

"Već četvrti put" - vojni avioni Rusije upali u vazdušni prostor Estonije

Estonija je saopštila da su dva ruska lovca ušla u njen prostor i da je to četvrti takav incident ove godine.

Izvor: Beta

Ilustracija: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Dva lovca "Suhoj Su-35" ušla su juče u vazdušni prostor Estonije bez dozvole kod ostrva Hijuma u Baltičkom moru i zadržala se manje od minuta, navela je danas estonska vojska.

Vojska je navela da u ruskim avionima nisu bili uključeni "transponderi" - uređaji za identifikaciju, da nisu dostavili plan leta i da nije bilo dvosmerne radio komunikacije sa estonskom kontrolom leta.

Estonija je pozvala na razgovor otpravnika poslova Ambasade Rusije i uručila mu protestnu notu.

Moskva je negirala upad u vazdušni prostor, navodeći da su avioni izvodili rutinski let iznad međunarodnih voda.

Odnosi Rusije i Estonije, članice NATO, zategnuti su još od raspada Sovjetskog Saveza, a dve države ni posle 30 godina od razdvajanja nisu ratifikovale sporazum o granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: