Utorak, 19.01.2021.

23:19

EU kritikuje Hrvatsku

Deo poslanika u Evropskom parlamentu danas je oštro kritikovao postupanje hrvatskih vlasti prema migrantima na granici s BiH nazivajući ga "sramotnim".

Izvor: Tanjug

EU kritikuje Hrvatsku
Ilustracija: Depositphotos/lightsource

U središtu rasprave o humanitarnoj situaciji izbeglica i migranata na spoljnim granicama EU danas se u Briselu, pored položaja migranata u kampovima u Grčkoj, našlo i pitanje migranata u BiH koji pokušavaju preko Hrvatske da uđu u Evropsku uniju.

Procenjuje se da se u BiH nalazi između sedam i devet hiljada migranata. Oko dve trećine boravi u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji i u okolini Sarajeva, dok ostali pokušavaju da prezime spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

Evropski poslanici, kako prenosi Hina, pretežno levih i stranaka centra, tvrdili su da hrvatska policija prema migrantima postupa kršeći njihova prava i ocenili da je vraćanje migranata u BiH uz upotrebu sile (takozvani „pushbackovi“), "sramotno".

Oni su zatražili da EU mora da sprovede istragu i zaustavi takvo postupanje hrvatske granične policije.

Portugalka Isabel Santos je u ime kluba socijaldemokrata (S&D) rekla da odgovornost za nehuman položaj migranata, uz lokalne vlasti, deli i EU zbog "sramotnih postupaka graničnih policija država članica".

Sofija Veld je u ime kluba liberala u parlamentu (Renew Europe) prozvala Komisiju i Veće da ne čine dovoljno kako bi rešili položaj migranata i sprečili nasilje nad njima na spoljnim granicama Unije i zatražila punu istragu tih praksi i Fronteksa, EU Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu.

Malin Bjork je u ime "Levice" rekla da druge članice "treba Hrvatskoj jasno da stave do znanja da neće ući u Šengen dok ne prestanu brutalnosti".

Te brutalnosti nisu "navodne", tvrdi ona, pozivajući se na 1.500 stranica svedočanstava o njima i zaključila da postoji "sramotno nasilje na granicama EU, politika `pushbackova` i izostanak solidarnosti".

HDZ-ov poslanik u EU Karlo Resler je u odgovoru na prozivanje hrvatskih vlasti za nezakonito postupanje prema migrantima izjavio da je reč o "neutemeljenim i političkim motivisanim napadima na Hrvatsku, Grčku, Fronteks, ali u suštini na evropsku politiku zaštite granice".

“Pravi uzroci ove humanitarne situacije su u propusnim granicama i manjku graničnog i institucionalnog kapaciteta Bosne i Hercegovine, ali i u ne uvek dovoljnom evropskom angažmanu u našem neposrednom susedstvu”, nastavio je Resler.

Tonino Picula iz SDP je u raspravi ocenio da je situacija na granici BiH i Hrvatske "sve gora i dodatno podvlači nefunkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine i dotrajali dejtonski sistem".

"Finansijska podrška EU je potrebna, ali novčana pomoć neće rešiti u osnovi politički problem", upozorio Picula.

Predstavnica portugalskog predsedništva Veća EU, portugalska ministarka za evropske poslove Ana Paula Zacarijas, u obraćanju poslancima EP ocenila je da stanje na spoljnim granicama "zabrinjava" i da je za trajno rešenje potrebna reforma sistema azila u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: