Petak, 20.12.2019.

09:55

Erdogan se obračunava: Uhapšen prokurdski gradonačelnik

Turske vlasti privele su gradonačelnika Sura iz prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) zbog sumnje da je povezan sa kurdskim ekstremistima.

Izvor: Tanjug

Erdogan se obračunava: Uhapšen prokurdski gradonačelnik
Getty Images / Sean Gallup

Zajedno sa gradonačelnikom distrikta Sur Filisom Bulutekinom, privedeno je i dvoje članova opštinskog veća.

HDP navodi da je policija jutros pretresla Bulutekinovu kuću, protiv kojeg se vodi istraga zbog optužbi za terorističku propagandu.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan i turska vlada optužuju HDP za povezanost sa Radničkom partijom Kurdistana, koja je u Turskoj zabranjena, što oni negiraju.

Ankara je imenovala vršioce dužnosti u 31 opštini gde je HDP pobedio na izborima u martu, a 23 njihovih kogradonačelnika je u pritvoru do suđenja.

HDP upravlja mnogim gradovima na jugoistoku Turske i obično imenuje muškog i ženskog kogradonačelnika radi promovisanja rodne ravnopravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: