Nedelja, 07.07.2019.

10:57

Teheran zaoštrava: Obogaćivanje uranijuma samo početak

Teheran je zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

Izvor: Beta

Teheran zaoštrava: Obogaćivanje uranijuma samo početak
Ilustracija: Deposit photos/fkncg

"Nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo rešenje jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu" plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču, izjavio je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Iranski zvaničnik je podsetio da je njegova zemlja za opstanak sporazuma i dodao da se mere preduzete od maja o smanjenju obaveza prema sporazumu mogu povući ako se Iranu ispune zahtevi.

Ti zahtevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima spoljnu trgovinu zaobilazeći sankcije koje su SAD uvele Iranu posle istupanja iz sporazuma.

Iranske vlasti saopštile su ranije u nedleju da će tokom dana početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: