Za danas planiran nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje bivišim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

07:18

Za danas planiran nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije
Foto: Fondacija Slavko Æuruvija

Suđenje će biti nastavljeno svedočenjem ljudi iz policije koji su prikupljali podatke baznih stanica mobilne telefonije, a koji prema navodima tužilaštva sadrže informacije o vremenu i mestu kretanja optuženih na dan ubistva Ćuruvije.

Odbrana je zatražila izuzeće tih podataka jer po navodima advokata, nisu prikupljeni u skladu sa zakonom.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu. Suđenje je počelo 1. juna 2015. godine.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: