Evropska unija veća za 10 članica

Izvor: B92

Petak, 30.04.2004.

08:19

Default images

Subota je širom Evrope nazvana E-danom jer će se novih 10 članica priključiti Evropskoj uniji 1. maja.

Srbija i Crna Gora od ponoći će se graničiti sa Evropskom unijom, najvećim trgovinskim blokom na svetu, koji će od 1. maja imati 25 država i 445 miliona stanovnika.

Evropska Unija u noći sa petka na subotu dobija 10 novih članica i to je najveće proširenje od njenog osnivanja. Osećaj da se menja istorija verovatno se najviše oseća u osam bivših komunističkih zemalja – Češkoj Republici, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Ove države postale su članice Evropske unije samo 15 godina nakon što su se oslobodile komunizma i sovjetske dominacije. Pre desetak godina neke od njih nisu bile čak ni samostalne države. U gotovo svim gradovima novih članica EU u petak je organizovano slavlje.

Atmosferu iz jedne od budućih članica, Slovenije, prenosi dopsnik B92 Jelica Greganović. Večeras su po celoj Sloveniji počele završne svečanosti, kojima će biti dočekana ponoć, kada se Slovenija priključuje EU. Sam današnji dan širom Evope nazvan je i  "Danom dobrodošlice", dok se u Sloveniji ulazak u Evropu slavi pod sloganom "Slovenija nova zvezda Evrope". U priredbama koje traju već nekoliko dana, slovenački građani su pored domaćih zvezda i umetnika, mogli da vide i učesnike iz cele Evrope. Na ljubljanskom Trgu Zvezda, koji je za ovu priliku pretvoren u Kafanu Evropa na otvorenom, predstavili su se pored ostalih i latvijski i francuski rokeri, irske pop grupe, finski bend koji svira na tiganjima, britanski DJ-evi, komorni horovi iz Italije i Austrije i mađarski džezisti. Centrom Ljubljane danas su ođekivali čardaš i sirtaki, a Slovačka se posebno predstavila najmlađim stanovnicima glavnog grada Slovenije, koje su učili da prave tradicionalne slovačke igračke, uče slovačke reči i slušaju stare bajke. U slovenačkim gradovima koji se nalaze blizu granica, ulazak u EU i brisanje granica zajedno se slavi sa državljanima susednih država. Posebne razloge za  slavlje imaju italijanski grad Goricia i slovenačka Nova Gorica, koji će posle 50 godina, ponovo početi da žive bez državne granice, koja ih je delila. U ponoć će proslave biti prekinute velikim vatrometima, uz intoniranje evropske i slovenačke himne i podizanje zastave EU. Plava zastava sa zlatnim zvezdama će od sutra, zajedno sa slovenačkom zastavom stajati na svim institucijama slovenačke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: