Četvrtak, 30.11.2017.

21:10

Dan državnosti UAE obeležen u BG, došli Vulin, Gašić...

Dan državnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obeležen je svečanošću u Beogradu koju je organizovao ambasador te zemlje u Srbiji Džuma Rašid Al Daheri.

Izvor: Beta

Dan državnosti UAE obeležen u BG, došli Vulin, Gašić...
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Al Daheri je na proslavi 46. godišnjice formiranja UAE rekao da su bilateralni odnosi "dve bratske zemlje" - UAE i Srbije, dostigli nivo strateškog partnerstva tokom poslednjih nekoliko godina i da su zasnovani "na principima izuzetne saradnje i uzajamnog poštovanja".

"Međusobne posete lidera Srbije i UAE i sve veći nivo trgovinske, ekonomske i kulturne razmene pravi su pokazatelj jačine bilateralnih odnosa u raznim oblastima", naveo je Al Daheri na proslavi u jednom beogradskom hotelu.

On je rekao da će UAE nastaviti "politiku razumevanja i prijateljstva sa svojom braćom i prijateljima, prateći Povelju UN, poštujući međunarodne sporazume, suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja i politiku drugih nacija".

Odlazeći ambasador UAE u Beogradu je kazao da UAE, u skladu sa međunarodnim merilima tolerancije, zauzimaju visoku poziciju u svetu, zahvaljujući svojoj otvorenosti, prihvatanju različitosti, multikulturalnosti i ravnopravnosti, kao i osuđivanju diskriminacije.

Dodao je da je unija sedam emirata postala izuzetan primer održivog razvoja, napretka i prosperiteta na Bliskom istoku i napomenuo da je Vlada UAE osnovala nova ministarstva - sreće, tolerancije i veštačke inteligencije.

Prijemu su prisustvovali ministri u Vladi Srbije - unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odbrane Aleksandar Vulin, i rada i zapošljavanja Zoran Đorđević, šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i verskih zajednica.

Himne dve zemlje izveo je ženski hor Barili iz Požarevca.

Dan državnosti UAE proslavlja se u znak sećanja na 2. decembar 1971. godine kada je proglašeno ujedinjenje šest emirata, dok je sedmi emirat ušao u sastav države dva meseca kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: