Sreda, 30.08.2017.

19:51

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle u skupštinu

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle u skupštinu
Foto: Tanjug

Izmenama je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predviđeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Aktuelnim zakonom predviđeno je da se na unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u BIA primenjuju načela kao u ministarstvima i posebnim organizacijama, osim ukoliko obavljanje određenih poslova ne zahteva drugačiji način organizovanja.

Izmenama zakona, aktom direktora BIA uređuju se i međusobni odnosi organizacionih jedinica, način saradnje Agencije sa drugim organima i organizacijama, podela radnih mesta, vrste radnih mesta, ukupan broj radnih mesta sa nazivom, opis poslova, raspon zvanja, zaštitni režim, status pripadnika, potreban broj izvršilaca i uslovi za svako radno mesto, kao i podaci o stepenu uvećanja staža osiguranja.

Predloženim izmenama zakona je predviđeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Izmenama zakona predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a program i način pohađanja utvrđuje se aktom direktora.

Predloženo je i da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a postupak, merila i način ocenjivanja uređivaće se aktom koji takođe donosi direktor.

U obrazloženju predloženog zkona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Izmene su u skupštinu upućene na usvajane po hitnom postuku s obzirom da bi u protivnom, kako je navedeno, bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: