Ponedeljak, 11.07.2016.

17:06

"Nema istine za Srebrenicu, neće biti ni za helikopter"

Pitanje nerazumevanje naroda na ovim prostorima nije posao o kome se priča od godišnjice do godišnjice, već svakodnevni posao, kaže Borka Pavićević.

Izvor: B92

Foto: B92

Kako je rekla u Kažiprstu, sve je užasno opterećeno političkim jezikom, ali bez prave politike.

"Opterećeno je ogromnom količinom i naših i međunarodnih fraza, a stvari se ne rešavaju na takav način. Potrebno je govoriti istinu, a ne prikrivati sve nekom pristojnošću", kaže direktorka Centra za kulturnu dekontanimaciju.

Ona ocenjuje da se o zločinu u Srebrenici mora govoriti na pravi način i potrebno je o tome razgovarati.

"Međutim, do dana današnjeg to nije izrazgovarano na način na koji može da ima neku katarzu. Oko toga se politički trguje, zbog potrebe da se uhvate neke ravnoteže. U društvu ne postoji razgovor o tragediji u Srebrenici, a to je uslovilo i da nemamo pojam o odgovornosti oko toga. Ako oko toga nema istine i pravde, onda konsekventno neće biti ni kada padne helikopter", smatra ona.

Podsećajući na presude međunarodnih sudova o genocidu, ona kaže da se o Srebrenici govori tako što se kaže "ono što se tamo dogodilo".

"Pa hajde o tome da govorimo, o tome šta se zaista dogodilo, na tome se stvara društvena svest. Međutim, to mora da stvori državna politika, a ne partijska politika. Svest se stvara i kroz zakone i institucije. Razgovor o Srebrenici bi stvorio društvenost, a ne otuđenje od zemlje na način na koji ono postoji danas", kaže Borka Pavićević.

Ističe i da je to stvar permanentne rasprave i da je to o nečemu o čemu je potrebno konstantno misliti.

"Mišljenje o tome se i pokazuje kada neko govori da ne zna ko je ubio Đinđića ili Ćuruviju, a onda sutra ode u Potočare", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: