Čiji je Vračar, ko zove i ko neće da dođe?

DS najavila je da neće učestvovati u razgovorima o daljem formiranju vlasti na Vračaru, što je izazvalo burne reakcije pojedinih stranaka.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.06.2016.

19:25

Čiji je Vračar, ko zove i ko neće da dođe?
Foto: Thinkstock

Liberalno demokratska partija saopštila je da će pozvati Demokratsku stranku na razgovore uprkos najavi DS da neće učestvovati u razgovorima, ali da nema razumevanja za DS "koja koristi rečnik nedostojan značenja koja ta stranka treba da ima u političkom životu Srbije".

Srpska napredna stranka saopštila je da nije iznenađena "bahatim" odgovorom Demokratske stranke na poziv za razgovore o daljem formiranju vlasti u toj beogradskoj opštini, jer "svi znaju da DS nikada nisu brinuli o interesima građana, već isključivo o foteljama i privilegijama".

U isto vreme iz Nove stranke navode da ni oni neće na razgovore. "Nećemo da se odazovemo na poziv nekoga ko je oteo mandat građana Vračara i prodao ga naprednjacima. Nećemo da se odazovemo na poziv nekoga koji vređa inteligenciju građana Vračara tvrdnjom da se LDP žrtvovao kako se ne bi uvele privremene mere u opštini“, navodi se u saopštenju DS.

Kako kažu, novi koalicioni partner SNS-a, odbornik LDP-a Mihailo Grupković, „neka javnosti objasni zašto nije glasao da nosilac liste 'Vračar Slobodno' Bane Kuzmanović bude izabran za predsednika skupštine“.

„Neka prestane da zamenjuje teze tvrdnjom da je Dosta je bilo ucenjivao DS, već neka jasno kaže zašto je prihvatio ponudu SNS-a i time prevario građane Vračara", navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka je ocenila da ne može biti kompromisa i konstruktivnog odnosa sa Srpskom naprednom strankom jer je ona u poslednje četiri godine "pokazala svu bahatost koju vlast može da ima smanjujući plate i penzije, rušeći noću objekte u Savamali i zabranjujući policiji da se odazove građanima".

"Nećemo da učestvujemo u još jednoj predstavi koja treba da pokaže navodni demokratski kapacitet naprednjaka i njihovih kupljenih i ucenjenih koalicionih partnera na Vračaru. DS je razgovore i kompromise već postigla s pokretom Dosta je bilo u kojima Grupković nije želeo da učestvuje. Licemerno je sada pozivati DS i ĐB na razgovore i kompromis jer ih je Grupković već postigao sa SNS-om. DS ostaje čvrsto pri svojoj odluci da nema nikakve saradnje sa SNS-om", ističe se u saopštenju.

DS je dodala da bi Grupković mogao da dokaže da je moralan čovek koji želi dobro građanima Vračara jedino ako vrati mandat, jer je svaki glas za listu "Vračar slobodno" bio glas protiv bilo kakve saradnje sa SNS-om.

"Vraćanje mandata listi 'Vračar slobodno' zahtevamo i od bivšeg člana pokreta Levica Srbije Marka Mandića. Takođe, Mandića podsećamo da je nekoliko hiljada građana učestvovalo u protestnoj šetnji kada je dobio otkaz zbog navodnog odbijanja da pristupi SNS-u. Kada i ako ova dva odbornika vrate mandate koje su prodali naprednjacima, neće biti nikakvih problema sa mogućnošću uvođenja privremenih mera. Sa druge strane, DS ne beži od izbora. Uvereni smo da će građani Vračara u još većem broju glasati protiv onih koji otimaju, ucenjuju i ruše po Beogradu i Vračaru", navodi se u saopštenju DS.

LDP: Rečnik DS nedostojan te stranke

Iz LDP ističu da će i pored svega zvati DS na razgovore, ali da nema razumevanja za DS "koja koristi rečnik nedostojan značenja koja ta stranka treba da ima u političkom životu Srbije".

"Kao odgovorni ljudi, u toku ove nedelje razgovaraćemo sa svima koji mogu da pomognu da Vračar dobije vlast kakvu zaslužuju građani. Naravno da ćemo pozvati i DS, s obzirom na rezultat i broj odbornika koji ova stranka ima u lokalnom parlamentu. Nadamo se da izrečeni stavovi nisu izraz volje većine u DS, i da se mora razumeti da je funkcija političkih organizacija da se ponašaju odgovorno, a ne da optužuju sve ostale da su uzurpirale volju građana u opštini Vračar, što ne odogovara istini", saopštio je LDP.

Ta partija je navela i da nema razumevanja za saopštenje DS "koja, u maniru svojih novih koalicionih partnera Pokreta 'Dosta je bilo' i Srpske radikalne stranke, koristi rečnik nedostajan imena koje nosi i značenja koja ta stranka treba da ima u političkom životu Srbije".

„Radi istine i potpune informisanosti građanki i građana Vračara, još jednom ponavljamo ono što je jasno i DS koja još uvek ne može da se odluči da li će učestvovati u konsultacijama o formiranju nove vlasti, kao što nam kaže kada nema kamera, ili će ovakvim licemernim napadima na LDP da zatvara vrata našoj međusobnoj saradnji zbog jeftinih političkih poena", dodali su iz LDP.

LDP je ocenio i da je DS "nakon odluke da pravi postizbornu koaliciju sa Pokretom 'Dosta je bilo', gde pristaje na sve ucene Saše Radulovića, prekršila naš dogovor po kome se prvo razgovara unutar koalicije, pa tek onda eventualno sa drugim partnerima".

SNS: DS nikada nije brinula za građen

Srpska napredna stranka saopštila je da nije iznenađena "bahatim" odgovorom Demokratske stranke na poziv za razgovore jer "svi znaju da DS nikada nisu brinuli o interesima građana, već isključivo o foteljama i privilegijama".

"Mi ćemo sa svim političkim strankama, koje to žele, raditi za dobro Vračara i zato ćemo razgovarati o tome kako da što veći broj odbornika učestvuje u formiranju vlasti na Vračaru. To je dobro za Vračar i predstavlja našu obavezu prema građanima", dodali su iz SNS.

NS: Nećemo ni mi na razgovore

Nova stranka saopštila je da neće učestvovati u razgovorima o daljem konstituisanju vlasti u opštini Vračar na koje poziva novoizabrani predsednik Skupštine opštine Mihailo Grupković iz LDP.

Tvrdeći da je Grupković "saučesnik SNS u otimanju izborne volje gradjana", NS navodi da bi bilo kakav razgovor sa onim "koji je bez ikakvih skrupula izigrao gradjane i prodao mandat koji su mu poverili", značilo priznavanje prevare kao legitimnog metoda političkog delovanja.

NS je zatražila i da Grupković i Marko Mandić iz Levice Srbije vrate odborničke mandate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: