Utorak, 21.10.2014.

12:03

Hrvatski medicinski otpad ide u BiH

Četrdeset tona potencijalno zaraznog medicinskog otpada iz Hrvatske završilo je u krugu preduzeća "Pramat plast", u Derventi, što je uznemirilo građane.

Izvor: Tanjug

Default images

Ekološka inspekcija utvrdila je da je ovo preduzeće imalo dokumentaciju za prekogranični uvoz otpada, koji nije opasan, ali ne i medicinskog. Zato je pitanje, kako je ovaj materijal uopšte mogao preći državnu granicu.

Naime, kako je objavio RTRS, carinski službenici pregledali su samo dokumentaciju, ali ne i sadržaj opasne pošiljke iz Hrvatske. U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kažu da carinici rade po principu zelenog, žutog i crvenog puta.

Kako objašnjavaju, ako pošiljka ulazi u zemlju sa naznačenim žutim putem, carinici su dužni samo da pregledaju dokumentaciju, ne i robu, a upravo tako je i bila označena sporna pošiljka, pa se može izvući zaključak da je derventsko preduzeće obmanulo carinike.

U Derventi sumnjaju da se pojedina preduzeća u Hrvatskoj oslobađaju medicinskog otpada, šaljući i prodajući ga u BiH da bi izbegli visoke troškove njegove sterilizacije i tretmana.

U Inspektoratu RS su obavešteni o ovom slučaju i njihovi ekološki inspektori su obavili kontrolu.

"Naložili smo da se kompletna pošiljka u roku od 15 dana od dana prijema rešenja vrati preduzeću Tipos Resurs u Hrvatsku i zabranili dalji uvoz i prijem spornih pošiljki", kaže Dušanka Makivić, portparol Republičkog inspektorata.

Samo u ovoj godini derventski "Pramat plast", sa istim papirima u BiH je uvezao 23 pošiljke sa ukupno 358 tona otpada, a prošle nedelje carinici su sa granice vratili jednu pošiljku.

U UIO kažu da nisu u mogućnosti da izvrše fizički pregled sve robe koja ulazi u BiH i da to urade u samo 50 odsto slučajeva, a, izgleda, da se svima ostalima veruje na reč.

"Postavite to pitanje EU, oni 97 odsto veruju uvoznicima koji uvoze robu u njihovu zemlju. Fizički pregledati sve pošiljke značilo bi kompletnu blokadu svih granica i svih terminala", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BIH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: