Sreda, 21.03.2007.

10:14

Koliko je Srbija izgubila

Novi izbori Srbiju bi vratili nekoliko godina unazad, upozorio urednik u magazinu Ekonomist Miša Brkić.

Izvor: B92

Default images

"Samo laici misle da smo izgubili tri meseca. Mi smo izgubili pet godina. Zemlja koja izgubi godinu dana, u stvari, gubi ritam na sedam godina", kaže Brkić.

Tumačeći izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda, Brkić kaže da je preporuka te finansijske institucije da se i u naredna tri meseca nastavi privremeno finansiranje jer je predlog budžeta odlazeće vlade neadekvatan za Srbiju.

On navodi i da MMF ukazuje na to da je u predizborno vreme Vlada Srbije narušila makroekonomsku stabilnost, tako što je podigla plate u državnom sektoru i javnim preduzećima.

"MMF traži da to povećanje bude ukinuto i da toga više nema, a predlaže i trenutan prekid primene Nacionalnog investicionog plana, da sredstva iz NIP-a budu stavljena u budžet, da se ne koriste kao vanbudžetska sredstva, da nad bude uspostavljena dobra kontrola i da ta sredstva budu korišćena za strogo namenske i pojedinačne najvažnije investicione projekte u zemlji", kaže Brkić.

Prema oceni Brkića, ako ne budu uvažene preporuke MMF-a, u Srbiji neće biti privrednog rasta, inflacija će rasti, ali i nezaposlenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: