Petak, 20.03.2020.

15:47

NATO pozvao Severnu Makedoniju: "Pridružite nam se"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Severnu Makedoniju da se pridruži toj alijansi kao 30. članica, saopštila je Vlada u Skoplju.

Izvor: Beta

NATO pozvao Severnu Makedoniju:
Foto: Deposit/RailwayFX

Kako se navodi, u pismu premijeru Severne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje članice Severnoatlantskog dogovora obavestile vladu SAD da su prihvatile i ratifikovale protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO, potpisan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

"U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavestim i da vam uputim poziv da se pridružite Severnoatlantskom dogovru", piše u pismu generalnog sekretara NATO premijeru Severne Makedonije.

U skladu sa članom 10 Severnoatlantskog dogovora, Severna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Severnoatlantski sporazum i to "unapred", pre konačne formalne odluke NATO o tome, pre raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

"Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Severne Makedonije Alijansi", piše u pismu Stoltenberga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: