Društvo 0

16.06.2024.

20:47

"Ona je simbol Kragujevca": Jubilarni Fića fest održan po 20. put FOTO

Tradicionalna kragujevačka manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljubitelja Zastavinih oldtajmera iz zemlje i regiona, Fića fest, održana je danas jubilarni, 20. put.

Izvor: B92.net

"Ona je simbol Kragujevca": Jubilarni Fića fest održan po 20. put FOTO
Grad Kragujevac

Podeli:

U organizaciji Udruženja ljubitelja fića i uz podršku Grada Kragujevca i Gradske turističke organizacije Kragujevac, održan je Fića fest po 20. put. Kod Spomen fontane "Ranjenik" u Velikom parku festival je u ime Grada otvorio Stefan Bulatović, pomoćnik gradonačelnika za turizam, saopštava Grad Kragujevac.

Fića predstavlja jedan od simbola Kragujevca, grada automobilske industrije u kome je i proizveden prvi model ovog automobila.

"Vremenom, fića je postao deo tradicije i nasleđa ne samo našeg grada, već čitave Srbije, a ova manifestacija svake godine je sve posećenija. Danas je ovde blizu 90 izlagača, ljubitelji fića iz celog regiona su posetili naš grad i to govori koliko je ovo značajna manifestacija za Kragujevac", naglasio je Bulatović i poručio da će Grad nastaviti da podržava ovu organizaciju koja neguje tradiciju i identitet jednog naroda.

Grad Kragujevac

Predsednik Udruženja ljubitelji fića Kragujevac, Vladimir Tošić, istakao je da je glavni cilj ovog udruženja da fiću sačuva od zaborava. On je dodao da se ulicama Kragujevca trenutno vozi oko 30 automobila ovog brenda, ali da to nije ukupni broj jer se svake godine priključi još po neki.

Prvi model fiće proizveden je 1955, a poslednji 1985. godine, oba u Kragujevcu. Njegovoj velikoj popularnosti od samog pojavljivanja doprinela je i glumica Sofija Loren, jedan od prvih kupaca na Sajmu automobila u Ženevi 1955. godine gde je fića premijerno predstavljen javnosti kao Fiat 600.

Jubilarni Fića fest završen je defileom glavnim ulicama grada do vinarije i destilerije Podrum Pevac u Cvetojevcu i nazad do Velikog parka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

Eksplozije kod Kragujevca

Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u kamenolomu Straževica kod Kragujevca uništio je još jedno neeksplodirano ubojito sredstvo, minobacačku minu 45 mm.

14:36

18.7.2024.

1 d

Društvo

Akva park u Jagodini dobija novi tobogan

Gradska uprava za društvene delatnosti, opšte, normativne i zajedničke poslove grada Jagodine raspisala je tender za nabavku vodenog tobogana sa ugradnjom i montažom za potrebe Akva parka u ovom gradu.

13:44

18.7.2024.

1 d

Podeli: