Petak, 15.02.2013.

20:29

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije

SAD su upozorile lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im otvoreno rekavši da se ne mešaju u poslove Srbije, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Default images

Naime, agencija Rojters prenela je pismo Stejt departmenta upućeno Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

Administracija u Vašingtonu je reagovala nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmerene prema susednim državama, u kojima žive milioni etničkih Albanaca, navodi britanska agencija.

Rojters podseća, da je prošlog novembra, šef grčke diplomatije bojkotovao proslavu stogodišnjice albanske države, zbog izjava premijera Salija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.

Takve izjave neće samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od svojih prioriteta, već će potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose , navodi se u američkom pismu.

Još otvorenije, rečeno je albanskim političarima da se ne mešaju u poslove Srbije, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: