Nedelja, 08.03.2020.

09:09

"Arktik bi mogao da postane novo bojno polje"

Arktik gubi ulogu bedema i polako ali sigurno pretvora se u "bojno polje" koje bi moglo da posluži Rusiji i Kini za raketne napade na Ameriku, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/ Ida Guldbaek Arentsen

To je izjavio general američkog ratnog vazduhoplovstva Terens O'Šonesi.

General je pred američkim Senatom pozvao sve senatore da ozbiljno shvate „polarnu“ pretnju Pekinga i Moskve, jer, kako je rekao, Arktik više ne može da predstavlja „bedem“ Amerike zbog razmeštanja ruske vojske u tom regionu, objavio je "Vašington tajms".

"Pred Amerikom stoje stvarne i ozbiljne pretnje. Arktik više nije 'bedem', a naši okeani nisu 'rovovi'. Oni sada predstavljaju 'bojna polja' odakle prete najnoviji tipovi nenuklearnog oružja", citirao je reči generala "Vašington tajms".

Prema rečima O'Šonesija, Kina i Rusija pokušavaju da olakšaju pristup Arktiku, s tim što Moskva to želi da ostvari sa vojnog aspekta, a Kina sa ekonomskog.

"Aktivnosti obe zemlje su već podstakle druge "arktičke sile" uključujući SAD, Kanadu, Norvešku, Dansku, Švedsku i Finsku da ojačaju saradnju u odbrambenom planu", rekao je general.

List je podsetio da Rusija ima 38 ledolomaca, od kojih je 10 u stanju da razbije led debljine do 1,8 metara. Pored toga, Moskva je u septembru je na obalama Beringovog moreuza rasporedila obalske raketne sisteme "Bastion".

Autor članka je naveo da Kina, s druge strane, planira izgradnju nekoliko novih ledolomaca, a takođe i teškog nuklearnog ledolomca.

"Razmeštanjem sistema sa krstarećim raketama i jačanjem vojnog prisustva u regionu, Rusija nam nije ostavila izbor – prinuđeni smo da ojačamo odbrambenu sposobnost naše teritorije", prekomentarisao je general. Visoki zvaničnici američkog Ministarstva odbrane i generali oružanih snaga SAD u utorak su obavestili Kongres da će Pentagonu biti potrebni dodatni ledolomci i strateške luke kako bi "sprečili Rusiju i Kinu da preuzmu kontrolu nad novim trgovinskim putevima na Arktiku", saopštio je list.

Prema navođenju "Vašington tajmsa", Pentagon brzo reaguje na pretnju Rusije i Kine: Kongres je nedavno izdvojio budžet za izgradnju šest novih ledolomaca kako bi ojačao američku flotu.

Amerika trenutno ima samo jedan srednji i teški ledolomac, pri čemu je teški izgrađen 70-ih godina prošlog veka, saopštio je list.

Američki senator Den Salivan istakao je da američki Kongres, Stejt department i mediji sve više shvataju izazove sa kojima se Vašington suočava na Arktiku.

"Bez sumnje smo ušli u rivalstvo", dodao je Salivan, komentarišući izjave o rastu „konkurencije između velikih sila“ u regionu.

On je istakao da je, ipak, rizik od potencijalnog rata na Arktiku i dalje mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: