Četvrtak, 07.11.2013.

09:28

Uprava Beograda još na čekanju

Privremeno veće u Beogradu biće formirano najranije krajem sledeće nedelje, kaže ministar lokalne samouprave Igor Mirović. Dačić: Još nije bilo razgovora.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Mirović je najavio da će narednih nekoliko dana sve odborničke grupe u Gradskoj skupštini biti pozvane da se izjasne o članstvu u prinudnoj upravi.

On nije mogao da odgovori da li će dva mesta u privremenom veću biti ponuđena DS budući da bi po zakonu Vlada trebalo da vodi računa o rasporedu snaga u gradskoj skupštini.

"Formu i zakon ćemo sigurno poštovati. Pitanje je da li će se njima svideti program rada koji ćemo primeniti", naveo je Mirović za današnji "Blic".

"Ja očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana imati kompletna rešenja i kada je reč o programu rada i kada je reč o kadrovskim pitanjima, personalnim pitanjima u sastavu privremenog organa. Ministarstvo za regionalni razvoj će svim odborničkim grupama na osnovu rezultata izbora 2012.", kaže za B92 Mirović.

On je objasnio i da će privremeno veće pripremati plan budžeta i investicija za 2014. godinu, a analiziraće i rad gradskih komunalnih preduzeća.

Premijer Ivica Dačić rekao je danas da u vladajućoj koaliciji još nije bilo razgovora o privremenoj upravi u Beogradu.

"Još nismo o tome razgovarali", rekao je Dačić.

Kao pobednici izbora 2012 u Beogradu u Demokratskoj stranci očekuju poziv. Nagađanja da li će naći svoje mesto u privremenom veću, demokrate još ne žele da komenatrišu.

"Osnovno je pitanje zašto nakon 45 dana Grad Beograd još nema privremeno veće. Zašto 45 dana od smene gradonačelnika SNS i dalje nije predložila čoveka koji će eventualno voditi grad, da ne pominjemo da je mesec i po dana prošlo da i dalje nismo čuli ni plan ni ideju o razvoju Beograda. Mi ćemo sačekati resorno ministarstvo da pošalje poziv DS, nakon toga ćemo naravno doneti svoju odluku o učešću", kaže Balša Božović iz DS.

Funkcionisanje gradske uprave, budžet za narednu godinu, plan rada komunalnih preduzeća - mogli bi da uđu u plan rada gradskog odbora LDP -a.

"Za nas je apsolutno neprihvatljivo zaobilaženje LDP u procesu makar razgovora o formiranju privremenog gradskog veća. Mi ništa više ne dugujemo DS, da joj konačno nikad ništa nismo ni dugovali. Uvek smo pokazivali veliku odgovornost prema biračima te stranke, pokazivali spremnost da poštujemo i sledimo javni interes čak i kada je to gotovo bilo nemoguće objasniti ljudima u čije ime smo to uradili. Milsim da smo platili previsoku na majskim izborima ovde u gradu", kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

Ko će sve učestvovati u privremenom veću koje će voditi glavni grad do lokalnih izbora još se ne zna, ali se uveliko nagađa ko će biti na njegovom čelu. Bivši funkcioner DS, aktuelni politički konsultant Goran Vesić siguran je da može da vodi Beograd. Jedan od potencijalnih kandidata je i savetnik prvog potpredsednika Vlade za finansije i privredu Siniša Mali. Velike šanse da posle smene Dragana Đilasa privremeno preuzme prvo mesto u Beogradu ima i bivši visoki funkcioner SPO, sada SNS-a Milan Božić. Konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije.

Upitan zašto se kasni sa formiranjem privremenog veća u Beogradu šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić kaže za "Danas" od četvrtka da iz Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu još nije stigao poziv za dostavljanje imena kandidata za članove privremenog organa grada Beograda, ali da se očekuje svakog dana.

"Jedini problem zbog kojeg, možda, na nivou Vlade Srbije sve kasni jesu dešavanja u vezi s kosovskim izborima", ocenjuje Jovičić.

Prema rečima Jovičića, još se ne zna ni koliko će koja politička stranka imati mesta u privremenom veću, a kamoli ko su kandidati i budući predsednik.

"Nadam se da će to biti definisano do kraja ove i početkom sledeće nedelje. Time bi trebalo da se bavi Vlada Srbije, odnosno Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Oni će doneti odluku i o tome da li će LDP ući u privremeni organ vlasti", najavio je Jovičić za Danas.

Potpredsednik LDP Bojan Đurić kazao je za "Blic" da je ta stranka zainteresovana da uđe u privremeno veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: