Utorak, 03.09.2013.

11:02

"Srbe na vrbe" u Dubrovniku

Na zgradi pravoslavne crkve u Dubrovniku jutros su osvanuli uvredljivi grafiti, uz ustaška obeležja, a na ulazu u grad ispisano je "Stop ćirilici u Vukovaru".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako piše Dubrovački dnevnik, na zgradi Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja, uz ustaška obeležja, ispisano je i "Srbe na vrbe", kao i uvrdljivi grafit na račun hrvatskog ministra policije Rajka Ostojića.

Ova pravoslavna crkva izgrađena je 1877. i nalazi se u istorijskom jezgru grada.

Na ulazu u grad takođe je osvanuo natpis "Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti", a išarani su i mnogi drugi delovi grada.

Jedna Dubrovčanka rekla je da je ogorčena zbog neprimerenih natpisa i da tom gradu ne priliči da seje mržnju, piše Dubrovački dnevnik.

Podseća se da su grafiti ispisani posle jučerašnjih protesta u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na javnim ustanovama.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su osvanule ispisane na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku.

"Dubrovnik to nije, a autori tih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima i nikako nisu deo dubrovačkog duha tolerancije, razumevanja i uzajamnog poštovanja koji se medju ljudima na ovoj hridi razvijao vekovima", poručio je Vlahušić u saopštenju.

On je istakao da ga "čudi takav primitivan čin netolerancije, kakvog u Dubrovniku nije bilo ni tokom Domovinskog rata, niti u teškim poratnim vremenima".

Dubrovnik je bio i ostaće multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve verske i nacionalne manjine vekovima žive u složnim i prijateljskim odnosima, naveo je on.

"Zato se nadam da će u najkraćem roku pravosudne i policijske službe pronaći i najstrožije kazniti krivce koji su bezumnim činom uvredili sve ono na šta smo u Dubrovniku najviše ponosni", poručio je gradonačelnik Vlahušić, prenosi agencija Hina.

I u Zadru poruke mržnje prema Srbima

U Zadru su danas, na dva mesta, osvanuli plakati s porukama mržnje prema Srbima, u vezi sa postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru, ali su brzo uklonjeni.

U Tuđmanovoj ulici, na ogradi zadarske Fabrike hleba, nedaleko od stanice saobraćajne policije, tokom noći okačen je transparent s porukom mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini. Na transparentu je latinicom napisano "Evo Vam ćirilice", a ćirilicom "Ubi Srbina!"

U zadarskoj policiji su potvrdili da je plakat brzo uklonjen.

Kako je objavila agencija Hina, prema nezvaničnim saznanjima, plakat sa sličnim porukama mržnje jutros je osvanuo i na zadarskom bedemu, u Parku Vladimira Nazora, ali je do dolaska policije već bio uklonjen.

U Dubrovniku su se jutros, takođe, pojavili šovinistički grafiti, od kojih se jedan - "Srbe na vrbe", nalazi na zidu Pravoslavne crkve Svete blagovesti.

Drugi uvredljivi grafit osvanuo je u najvećem dubrovačkom naselju Mokošici. Takođe, na tunelu na istočnom ulazu u Dubrovnik pojavio se
transparent s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru", prenela je ova agencija.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su osvanule ispisane na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku i na ulazu u taj poznati hrvatski turistički centar.

Poruke nacionalističke mržnje pojavile su se u znak podrške protestima koji su se u Vukovaru održavali juče i danas zbog postavljanja dvojezičnih tabli - na latinici i ćirilici, na zgradama državnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: