Sreda, 29.02.2012.

19:18

Više od 70% građana protiv Haga

Više od 70 odsto građana Srbije ima negativan stav prema Haškom tribunalu, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava i Misije OEBS-a.

Izvor: B92

Default images

Većina anketiranih smatra da procesi pred Haškim sudom ne doprinose pomirenju u regionu, prenosi RTS rezultate istraživanja koje je sproveo Ipsos Stratedžik marketing.

Ipak, oko 15 odsto građana godinama veruje da je saradnja sa Tribunalom neophodna – zbog pravde.

U Srbiji se u poslednjoj deceniji promenilo mnogo, ali je jedna stvar konstantna – većina građana smatra da je rad Tribunala štetan, da sa njim nikada nije trebalo sarađivati, da ga nije bilo potrebno ni osnivati i da je nepravedan prema Srbima.

"Ko je podneo najviše žrtava i ko je počinio najviše zločina? To pitamo godinama. Najveći deo zemlje, odnosno oko 40 odsto građana smatra da su Srbi podneli najviše žrtava, a da su Hrvati počinili najviše zločina", kaže Svetlana Logar iz "Ipsos Stratedžik marketinga".

Neinformisanost i otpor su toliki da ispitani čak kažu da se u Hagu sudi za dela koja nisu predviđena međunarodnim pravom i da u Srbiji za takva dela ne bi ni bilo suđenja. Smanjuje se i informisanost građana o zločinima i počiniocima.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da političari retko daju izjave o ovim temama, jer te izjave ne dižu rejtinge, i da se udvaraju javnom mnjenju umesto da kažu istinu o zločinima.

"Istraživanje pokazuje da naši građani malo prate šta se radi u Tribunalu, a da zapravo svi imaju izgrađene stavove o Tribunalu", kaže Dušan Ignjatović iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom.

I kada Tribunal završi rad, on će, smatraju učesnici Konferencije, ostati deo istorije bivše Jugoslavije, u kojoj je u ratovima devedesetih stradalo 140.000 ljudi, na stotine hiljada ih je izbeglo, a nekoliko hiljada se i dalje smatra nestalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: