Sreda, 02.11.2011.

21:07

SAD: Vojsci lizalice sa morfijumom

Američki vojnici će uskoro moći da, umesto injekcijama morfijuma, ublažavaju bolove od rana ližući lizalice, prenosi londonski "Telegraf".

Izvor: Tanjug

Default images

Ovaj novi lek predstavlja alternativu tradicionalnom načinu smirivanja bolova pomoću igle i šprica, kazao je kapetan Brajan Blok, portparol američkog korpusa marinaca.

Fentanilska lizalica omogućuje efikasniji način ublažavanja bolova izazvanih ranjavanjem, jer lek dospeva mnogo brže u krv preko sluzokože u ustima nego ubrizgavanjem u mišić, objasnio je on.

Lizalica ima još nekoliko prednosti. Pojedine rane na rukama i nogama, naime, mogu da dovedu do kontrakcije krvnih sudova, čineći klasičnu injekciju neadekvatnom.

Lizalica omogućava, takođe, da se ograniči doza morfijuma, jer ukoliko vojnik padne u stanje šoka dovoljno je izvaditi mu lizalicu iz usta, što je nemoguće u slučaju ubrizganog morfijuma.

Zasad će ova analgetična lizalica biti proizvedena samo u jednom ukusu - ukusu jagode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: