Nedelja, 02.10.2011.

13:15

Ubijen Srbin kod Đakovice

Aco Putnik (51) preminuo je u bolnici u Prizrenu od posledica ranjavanja. Na njega i njegovog sina pucano kod Đakovice. Bogdanović: Kfor da zaštiti Srbe

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

Sin Dobrica (25) je pogođen u ruku i stomak i van je životne opasnosti.

Sinoć u 1 čas i 30 minuta u selu Zrze ubijen je Aco Putnik (51) iz Orahovca, rođen u Đakovici, sa stalnim mestom boravka u opštini Orahovac, a ranjen njegov sin Dobrica Putnik (23). Ministarstvo za Kosovo i Metohiju traži da Euleks preuzme istragu i navodi da je počinilac Albanac.

Na Acu Putnika pucao je za sada neidentifikovani Albanac u restoranu Burimi, nakon čega je njegov sin, na koga je pucano iz lovačke puške i koji pogođen je u ruku i rame, pokušao da pobegne prema svom automobilu, navodi Ministarstvo i dodaje da je Dobrica Putnik, iako ranjen, uspeo je da se udalji sa mesta pucnjave nekih 500 metara, gde je pronađen i prevezen u Prizrensku bolnicu.

Portparol Kosovske policije za region Prizrena Hazir Beriša rekao je da je na oca i sina pucano noćas nešto iza ponoći kada su izlazili iz restorana.

"Pretpostavlja se da je na ove ljude pucano iz zasede kada su izlazili iz restorana. Policija je završila uviđaj i izvršila pretres na nekoliko lokacija u blizini restorana u Zrzu, gde su se ubistvo i ranjavanje dogodili", rekao je Beriša.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ubistvo Aleksandra Putnika i ranjavanje njegovog sina Dobrice i zahteva da se počinioci pronađu, a motiv napada rasvetli", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo za KiM traži da istragu preuzme Euleks policija, "pošto je reč o ubistvu i ranjavanju Srba od strane za sada nepoznatog Albanca ili više njih i zbog nepovernja srpske zajednice u kosovsku policiju".

"Tragedija oca i sina Putnik zabrinula je sve Srbe u Metohiji, zbog toga Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zahteva da međunarodno prisustvo obezbedi sigurnost Srba južno od Ibra", doda je se u saopštenju.

Ministartvo za KiM i ministar Goran Bogdanović lično, dodaje se, upozravali su više puta od početka izbijanja krize na severu Kosmeta i Euleks i Kfor, na incidente i napade na Srbe južno od Ibra. Međutim, nijedan od tih napada na Srbe južno od Ibra nije rasvetljen, niti su počinioci pronađeni i kažnjeni.

Ministarstvo za KiM traži da se zbog lične sigurnosti i bezbednosti ranjeni Dobrica Putnik prebaci iz prizrenske u bolnicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Bogdanović: Kfor i Euleks da zaštiti Srbe

Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za Kosovo zatražilo da Euleks preuzme istragu o ubistvu Aleksandra Putnika kod Orahovca, jer, kako je naveo, Srbi nemaju poverenja u Kosovsku policijsku službu i pravosudje.

"Dobili smo odgovor da će nas obaveštavati o celoj stvari", kazao je Bogdanović i dodao da očekuje da će Euleks preuzeti istragu jer je, kako je naveo, dobio mandat da zaštiti sve etničke zajednice na Kosovu.

On je apelovao na Kfor i Euleks da zaštite Srbe na Kosovu i ocenio da se sve što se dešava na severu Kosova i barikadama "reflektuje i južno od Ibra".

"Pravi način da se zaštite Srbi jeste da se Euleks i Kfor vrate statusnoj neutralnosti", kazao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: