Petak, 23.09.2011.

22:45

Tadić: BG-ZG za stabilnu BiH

Boris Tadić rekao da je Beograd proteklih godina uspostavio potpuno nove odnose sa Zagrebom, što je bilo od velikog strateškog značaja za stabilnost u BiH.

Izvor: Beta

Default images

Govoreći na zasedanju Generalne skupštine UN, Tadić je pozdravio predstojeće članstvo Hrvatske u EU.

Predsednik Srbije je rekao da je regionalna politika jedan od glavnih stubova srpske diplomatije.

"To se odražava i na naše predsedavanje Centralnoevropskoj inicijativi i Jadransko-jonskoj inicijativi. Ono što je najvažnije, to se takođe odražava na predsedavanje Srbije Procesu saradnje u Jugoistčnoj Evropi, najvažnijoj regionalnoj inicijativi", kazao je Tadić.

Srpski predsednik naveo je da je sve to uticalo na odluku Beograda da "aktivno razmotri" predsedavanje Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi 2014. godine.

Tadić je naveo da je Srbija hapšenjem svih osumnjičenih za ratne zločine ispunila sve obaveze i prema sebi i prema međunarodnoj zajednici. Srpski predsednik ocenio je da je to bilo neophodno posle svih tragedija iz 90-ih godina prošlog veka.

"Te aktivnosti su takođe preduzete kako bi se pokazalo da Srbija želi da promoviše potpuno pomirenje u regionu. Mi smo svoj deo time uradili", rekao je Tadić i dodao da Beograd insistira na tome da i drugi ispune svoje obaveze.

"Puna istina i Martijevom izveštaju"

Srpski predsednik je naveo da isti principi moraju biti primenjeni i pri otkrivanju pune istine iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je naglasio da samo Savet bezbednosti UN može da obezbedi sveobuhvatnu istragu.

"Samo Savet bezbednosti može da obezbedi univerzalan mandat i jurisdikciju tako da svi počinioci ratnih zločina na Balkanu budu privedeni pravdi, uključujući one odgovorne za trgovinu ljudskim organima na Kosovu", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je i na aktuelna dešavanja u svetu, ekonomsku krizu, političke promene na Bliskom istoku, problem sa velikim brojem gladnih u Africi i naglasio da sva ta pitanja nameću potrebu čvršće međunarodne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: