Nedelja, 13.03.2011.

13:47

Libija: Gadafi zauzeo Bregu

Snage libijskog lidera Moamera el Gadafija su preuzele kontrolu nad gradom Bregom. Poginuo prvi novinar u nemirima, kamerman televizije Al-Džazira.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Libijske snage bezbednosti "nastavljaju da čiste zemlju" od pobunjenika, izjavio je portparol vojske pukovnik Milad Husein.

U međuvremenu, libijska vojska nastavlja da napreduje ka pobunjeničkom uporištu Bengaziju, pošto je zauzela strateški važan grad Bregu.

"Naši napadi primorali su teroriste na bekstvo. Oslobodili smo Zaviju, Ukajlu, Ras Lanuf i Bregu, a vojska sada napreduje da oslobodi i ostatak zemlje", rekao je Milad Husein na konferenciji za novinare.

"Večeras ili sutra biće vesti" o napredovanju vojske, dodao je on, preneo je AFP.

Na pitanje o eventualnoj ofanzivi na pobunjeničko uporište Bengazi, Husein je odgovorio da neće biti potrebna prava ofanziva.

"To su pacovi i teroristi koji beže kada se suoče s napadom naroda i dobrovoljaca", ocenio je on.

Pobunjenici, malobrojniji i slabije naoružani od snaga odanih libijskom lideru Moameru Gadafiju, proterani su proteklih dana iz nekoliko ključnih gradova duž obale Sredozemnog mora, u oružanim akcijama vojske.

I dalje, međutim, drže Misratu, treći po veličini grad u Libiji, smešten između Tripolija i Gadafijevog rodnog Sirta.

Misrata, 150 kilometara istočno od Tripolija, "pod kontrolom je terorista", rekao je Husein. "Uskoro ćemo očistiti i taj grad."

Zamenik libijskog šefa diplomatije Haled Kaim rekao je novinarima da je u Zaviji, 40 kilometara zapadno od Tripolija, uhapšen "veći broj islamskih terorista", među kojima Muhamed Hamadi, jedan od lidera Muslimanskog bratstva u Mauritaniji.

Poginuo kamerman

Al-Džazira je saopštila da je poginuo snimatelj Ali Hasan al-Džaber, dok je izveštač Bajbah Vald Amhadi ranjen u glavu dok su se vraćali sa zadatka južno od uporišta pobunjenika duboko na teritoriji pod kontrolom opozicije.

Amhadi je rekao da je ekipa Al-Džazire imala osećaj da je već danima posmatrana i da je o tome obavestila upravu hotela u Bengaziju posle čega je poboljšana njihova bezbednost.

On je rekao da je na njih pucano otpozadi dok su se vozili kolima i da je Al-Džaber pogođen tri puta u leđa.

"Čak ni teritorije pod kontrolom pobunjenika nisu potpuno bezbedne", rekao je Amhadi i dodao da i u tim oblastima ima Gadafijevih pristalica. On je rekao da je napad na njih usledio posle Gadafijeve "neviđene kampanje".

U Bengaziju je održan protest solidarnosti sa snimateljom Al-Džazire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: