Ponedeljak, 31.01.2011.

19:17

"U Egiptu moguć iranski scenario"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da bi ono što se desilo u Iranu moglo da se desi i u Egiptu.

Izvor: Tanjug

Default images

Rekao je da se plaši da bi ta zemlja mogla da se nađe pod radikalnim islamskim režimom.

Netanijahu je posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Jerusalimu rekao da događaje u Egiptu prati "budno i sa zabrinutošću".

Merkelova, koja je danas po podne doputovala u Izrael, izrazila je nadu, na konferenciji za novinare, da će mirovni sporazum između Izraela i Egipta preživeti promene koje se dešavaju.

Ona je je nešto ranije ocenila da je posebno važno pokrenuti napred mirovni proces između Izraela i Palestinaca i zbog nereda u Egiptu.

Netanijahu i Merkelova su veliki deo razgovora posvetili događajima u toj susednoj arapskoj zemlji, prvoj koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom još 1979. godine.

Nemačka kancelarka, koja je u Izrael doputovala na čelu delegacije od osam ministara radi zajedničkog sastanka dveju vlada, pozvala je Netanijahua da zaustavi izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da to nanosi štetu mirovnom procesu.

Visoki zvaničnici u kabinetu Merkelove najavili su nedavno na brifinzima iza zatvorenih vrata da će kancelarka biti oštra prema Netanijahuu i da će sastanak s njim iskoristiti da mu kaže da je odgovoran za obnovu mirovnog procesa sa Palestincima.

Netanijahu je, međutim, odgovorio da naselja nisu prepreka za mir i da je Izrael "ostrvo stabilnosti u regionu". On je iskoristio priliku da pozove Palestince na momentalan povratak pregovaračkom stolu.

Nemački ministri su, u međuvremenu, održali bilateralne konsultacije sa izraelskim kolegama pre zajedničkog sastanka vlada, koji se inače skoro redovno održavaju.

Jedan od sporazuma koji je već potpisan je pismo o namerama da se pojača bilateralna saradnja između Izraela i Nemačke u pomaganju zemljama u razvoju.

Izraelski premijer je pred dolazak nemačke kancelarke naglasio da Izrael i Nemačka imaju mnoge zajedničke interese - ekonomske, bezbednosne i diplomatske i da vidi tu zemlju kao centralnu tačku u odnosima s Evropom, kao jednu od najvažnijih na tom kontinentu i "sigurno najvažniju zemlju za Izrael".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: