Sreda, 10.02.2010.

18:08

Saradnja sa EU za Podunavlje

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić predstavio je principe za izradu Nacionalne platforme za učešće Srbije u Sveobuhvatnoj strategiji EU za region Dunava.

Izvor: Tanjug

Default images

U saopštenju kabineta potpredsednika vlade navodi se da su na sastanku učestvovali predstavnici 27 opština i gradova koji se nalaze na obalama Dunava. Đelić je, kako je navedeno, rekao da će platforma uskoro biti dostupna na Internet strani Vlade Srbije, a svi zainteresovani građani će moći da šalju svoje komentare, predloge i mišljenja.

U saopštenju se navodi da su na sastanku razmatrani i ključni prioriteti lokalnih samouprava, kako bi na osnovu njih bili urađeni što kvalitetniji projekti za korišćenje razvojnih potencijala Dunava.

Radna grupa je odlučila da, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, početkom aprila održi veći skup na kome bi učestvovali svi gradovi i opštine dunavskog regiona, koji bi tom prilikom predstavili svoje projekte.

U Vladi Srbije 13. oktobra prošle godine održan je sastanak ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića sa delegacijom različitih ministarstava Hrvatske i tada je dogovoreno održavanje 138 kilometara plovnog puta Dunava, koji dve države dele.

Tada je potpisan i sporazum koji bi trebalo da omogući da ozbiljni problemi za plovidbu budu rešeni na najbolji mogući način.

Pomoćnik ministra infrastrukture Pavle Galić istakao je da je sporazum izrađen u skladu sa standardima Evropske unije i definiše pitanje bezbednosti plovidbe, tehničko održavanje zajedničkog dela plovnog puta Dunava, a precizirani su i zadaci i aktivnosti Međudržavne komisije.

Bez održavanja tog plovnog puta doći će do smanjenja bezbednosti plovidbe, kazao je Galić tom prilikom i dodao da na njemu ima nekoliko kritičnih deonica koje zahtevaju hitnu intervenciju.

Ovim sporazumom dat je prioritet Koridoru 7 - to će biti obaveza i Srbije i Hrvatske, ali od 2011. godine i EU, kazao je on i dodao da će primenom akta biti stvorene mogućnosti da se saobraćaj obavlja brže, ali i da se poveća količina robe koja se na taj način transportuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: