Tadić: Demilitarizacija Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija insistirati na rasformiranju Kosovskih snaga bezbednosti, čije je osnivanje najavljeno za sredu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

16:06

Default images

"Srbija ne prihvata formiranje kosovskih bezbednosnih snaga i nikada nećemo prihvatiti takvo rešenje", rekao je Tadić gostujući u Poligrafu B92. Tadić je podsetio da je Srbija u pregovorima o statusu Kosova i Metohije predlagala demilitarizaciju pokrajine kao najbolje rešenje za bezbednosne izazove na terenu.

"Sve vreme ćemo u međunarodnim forumima i u NATO insistirati na rasformiranju takvih snaga jer one ne doprinose bezbednosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da će, uprkos najavama sa raznih strana, nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije ove godine biti nemoguć i da bi se nastavak pregovora mogao očekivati za dve do tri godine, posle odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tadić je ponovio da nikada niko u Evropi nije nagovestio da bi priznavanje nezavisnosti Kosova moglo biti uslov za prijem Srbije u EU i istakao da je, s druge strane, bilo mnogo poruka da Srbiji takav uslov ne sme da bude postavljen.

Shefer o vojnoj zoni bezbednosti

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer kaže da je spreman da razmotri pitanje ukidanja vojne zone bezbednosti oko Kosova ako to predlože vlasti Srbije.

Kada je reč o vazdušnoj zoni bezbednosti oko Kosova, "ako Srbija bude htela da iznese predloge s tim u vezi, ja sam spreman da to razmotrim", rekao je Shefer na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za akreditovane novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

Dodao je da je "saradnja Euleksa i Kfora dobro uređena" i da svako ima "svoje odgovornosti i ulogu".

"Kfor ima poverenje svih građana na Kosovu, kako većine, tako i manjine, a smatram da je saradnja Srbije i Kfora dobra, tako da se saradnja Euleksa i Kfora dobro odvija", naveo je čelnik Atlantskog saveza.

Shefer je, međutim, stavio do znanja da je "situacija na Kosovu osetljiva i složena i potrebno je da tamošnje prilike rešavamo korak po korak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: