Petak, 30.05.2008.

15:20

Za 4 meseca deficit 4,1 milijardu $

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 4,1 milijardu dolara, što je 45,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako su saopštili predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, deficit izražen u evrima iznosio je 2,7 milijardi, što je povećanje od 26,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prva četiri meseca izvezeno je robe u vrednosti 3,5 milijardi dolara, što je 39,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezeno za 7,6 milijardi dolara, odnosno 42,6 odsto više.

Izraženo u evrima, izvoz robe bio je vredan 2,3 milijarde evra, što je povećanje od 21,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoz robe bio je vredan 5,005 milijardi, odnosno 24,1 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 45,7 odsto i manja je nego pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je bila 46,8 odsto.

Povećanje uvoza u proteklom periodu posledica je uvoza energenata i rude bakra i gvožđa, kao i rasta javne i lične potrošnje.

Povećanje izvoza rezultat je do sada obavljene privatizacije i restrukturiranja preduzeća, primene CEFTA sporazuma, izvoza viškova poljoprivrednih proizvoda, sporazuma sa Evropskom unijom o preferencijalnom izvozu tekstila i povoljnih odnosa razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu u prva četiri meseca bili su pojedinačno Italija sa 402 miliona dolara, Bosna i Hercegovina sa 398,7 miliona i Crna Gora sa 375,9 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Ruska Federacija sa 1,3 milijarde dolara, Nemačka sa 918,5 miliona i Italija sa 737,7 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije.

Suficit je ostvaren u razmeni sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit javlja se u trgovini sa Rusijom, zbog uvoza energenata i nedovoljnog korišćenja bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: