Ponedeljak, 16.05.2022.

12:33

BiH ulazi u NATO? Zapad ima plan

Pravni ekspert Vitomir Popović ističe da narodi u BiH ne treba da prihvate da im zapadni moćnici nameću svoja rešenja, već da sami kroje svoju sudbinu.

Izvor: Večernje novosti

BiH ulazi u NATO? Zapad ima plan
Ilustracija: Depositphotos/ boldg

Popović smatra mogućim da će pojedine zapadne sile, uz pomoć OHR-a i asistenciju Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, zabraniti učešće pojedinim domaćim političarima na oktobarskim opštim izborima, ali i ističe da narodi u BiH ne treba da prihvate da im zapad nameće rešenja.

"Kada su u pitanju interesi pojedinih zapadnih sila, a pre svega Velike Britanije, Nemačke i SAD, onda je sve moguće, pa i da ove zemlje uz pomoć OHR-a i asistenciju CIK-a zabrane učešće pojedinim domaćim političarima na narednim opštim izborima u oktobru, a zbog navodnog kršenja Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH", rekao je Popović za "Glas Srpske“.

"Ako do toga ipak dođe, to će dovesti do velikih političkih i bezbednosnih turbulencija u BiH. Ove zemlje žele da po svaku cenu, a dok traje ukrajinska kriza, BiH uvuku u NATO. A ako to nije moguće, onda će zemlju destabilizovati. To je jedan opasan scenario. Dok traje ovaj rat između Istoka i Zapada, Vašington, Berlin i London neće birati sredstva da se obračunaju sa onima koji se protive njihovim planovima", rekao je Popović.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika CIK-a Suada Arnautovića da će CIK odbiti overu učešća predsednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na narednim izborima ako OHR kaže da oni krše Dejton i Ustav BiH, Popović je rekao da su to "rešenja“ koja upravo proizlaze iz tih zapadnih kuhinja, a kako bi eliminisali one domaće političare koji nisu baš kooperativni i na fonu zapadne i antiruske politike.

"Arnautoviću je sve ovo napisano, dato u ruke i rečeno da pročita. I to je deo tog plana, koji je vrlo verovatan da bude i ostvaren. Stalno se govori o korupciji, pa gde je ona? Gde su sudski procesi? Ili, stalno se upozorava i da neko iz Srpske ruši Dejton tako što traži da se poštuje Ustav BiH. Smešno", rekao je Popović, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci.

On je ukazao da su Arnautović i CIK pod direktnom kontrolom bošnjačke političke elite, za šta je rekao da to nije nikakva tajna, o čemu svedoče i mnogi prethodni potezi i istupi prvog čoveka CIK-a, kada se direktno stavio iznad Parlamentarne skupštine BiH i u ulogu zakonodavca.

"Treba tražiti najbolja rešenja koja će zadovoljiti sve u BiH. Konstitutivne narode, entitete, kantone. Umesto toga, stranci prizivaju zlo. Sve ovo me nekako podseća na tridesete godine prošlog veka i rađanje nacizma, odnosno da se pokušava završiti ono što Hitler nije uspio. Mi to ne smemo dozvoliti. Ali, ne treba žuriti ni sa nekim ishitrenim i iznuđenim rešenjima, jer bi neki to jedva dočekali", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: