Sreda, 15.09.2021.

11:53

Đukanovićev tekst o demokratiji

Crnogorski predsednik Milo Đukanović tvrdi da su dešavanja u poslednjih godinu dana dovela u pitanje osnovne principe demokratije u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Đukanovićev tekst o demokratiji
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Tvrdi, takođe, da je primera puno.

"Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog delovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije", naveo je Đukanović povodom Međunarodnog dana demokratije.

Svedočimo, kaže, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i pretnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

"Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podelu odgovornosti. Na svim nivoima i od svih učesnika", kaže Đukanović, preneo je portal RTCG.

Građani Crne Gore, dodao je, zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvek i svuda zaštite građanina, jer, kako navodi, "samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podela i voditi zemlju dalje na evropskom putu.“

Ukazao je da, iako ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvodjenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila "istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: