Utorak, 18.06.2019.

07:40

Odgovor SAD na novog ruskog ambasadora: U Beograd stiže "moskovski Amerikanac"?

Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota mogao bi da zameni zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri, piše današnja štampa.

Izvor: Tanjug

Odgovor SAD na novog ruskog ambasadora: U Beograd stiže
Foto: belchonock/depositphotos.com/Ilustracija

U tom slučaju Srbija će dobiti diplomatu koji, prema zvaničnim podacima, glavno iskustvo nije sticao u regionu, piše Politika i dodaje da to ne znači da on nema i znanje.

U Godfrijevoj zvaničnoj biografiji, u kojoj ne piše njegovo godište, ali piše da ima decu od 25, 17 i 16 godina, on je zadužen za upravljanje ključnim aspektima odnosa između SAD i Rusije.

S druge strane, u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko.

Od kako se prvi put čuo nagoveštaj njegovog imenovanja na mesto ambasadora u Beogradu pominjano je da je reč o osobi koja izuzetno poznaje naš region i sve probleme vezane za njega.

Kako se navodi, on je do 2017. godine imao zvanje ministra savetnika za politička pitanja, a pojedini ga smatraju i glavnim u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Godfri je radio kao zamenik američkog ambasadora u Jerevanu od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u ambasadama SAD u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Neposredno pre dolaska u Moskvu, bio je direktor kancelarije za Irak u birou za pitanja Bliskog istoka u Stejt departmentu, a u zvaničnoj biografiji zabeleženo je i da je 12 godina proveo u mornarici SAD, gde je njegov poslednji zadatak bio primena sporazuma o kontroli naoružanja SAD i SSSR.

Navodi se da je u privatnom sektoru Godfri radio kao robni menadžer u uvozno-izvoznoj firmi koja je poslovala sa bivšim Sovjetskim savezom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: