Info

Ponedeljak, 23.07.2012.

14:25

Homen sumnja u efikasnost vlade

Slobodan Homen kaže da vladi treba dati period od sto dana da pokaže rezultate, ali i izražava sumnju u njenu efikasnost jer je plod političkih kompromisa.

Izvor: Tanjug

Default images

"Očekujemo da najavljena koalicija napravi vladu ali, ako se po jutru poznaje dan, onda neće ići u najboljem pravcu. Nažalost, ova vlada je plod političkih kompromisa koji možda nismo mogli da očekujemo", rekao je poslanik DS i državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Homen je činjenicu da će vlada imati više ministarstava nego što je najavljivano objasnio ocenom da je formiranje nove vlade bilo u skladu sa političkim interesima, te da je onda normalno da "za sva lica iz raznih političkih stranaka mora da se nađe uhlebljenje, odnosno pozicija u vladi".

On smatra da će posebno zanimljiv za raspravi biti Zakon o ministarstvima, koji će, smatra, tek pokazati ko je u stvarnosti za šta nadležan, iako su već na prvi pogled resori neuobičajeno spajani.

"U praksi možete imati jedan naziv ministarstva, a da nema gotovo nikakva ovlašćenja, odnosno jedno ministarstvo koje nema ozbiljan naziv, a da ima zaista velika ovlašćenja", objasnio je on.

Homen je izrazio žaljenje što poslanicima još nije dostavljen zakon o ministarstvima, što bio bio deo normalne prakse u Skupštini.

Kada je reč o kontroli ministarstava sile od strane premijera i potpredsednika vlade, on je podsetio da je "naša država uvek imala veliki broj problema kad god je sva moć bila koncentrisana na mali broj osoba, pogotovo kada su u pitanju službe bezednosti i njihova kontrola rada".

Homen je ukazao da je cena toga plaćena tokom 90-tih, a i 2000. godine, pre svega 2003, kada je ubijen premijer.

"Suština je sada u efikasnoj kontroli od strane parlamenta. Trudićemo se da sve što znamo o tome javno govorimo", rekao je on, dodajući da u Skupštini postoji Komisija za kontrolu službe bezbednosti i Odbor za bezbednost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: