Svet

Sreda, 06.05.2015.

09:24

Nafta u nebo, najskuplja ove godine

Cene nafte su porasle na najviši nivo od početka 2015. zbog rasta tenzija u Libiji i podgrevanja zabrinutosti da će doći do prekida isporuke sa Bliskog istoka.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi 48 centi na 60,88 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu poskupela 33 centa na 67,85 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče skočio 1,47 dolara, a "brent" 1,12 dolara.

"Geopolitički faktori na Bliskom istoku i dalje formiraju cene nafte, bilo da se radi o Libiji, Jemenu ili Iraku", rekao je za Frans pres tržišni analitičar singapurske firme CMC markets Nikolas Teo.

Jučerašnji medijski izveštaji navode da su protesti u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), doveli do zatvaranja terminala za isporuku nafte na istoku zemlje. U svetlu sukoba koji traju od 2011, u Libiji je proizvodnja nafte smanjena sa maksimuma od gotovo 1,5 miliona barela dnevno na oko 150.000 barela, navode analitičari.

Na cene nafte utiču i dešavanja u Jemenu, koji je pogodjen sukobima od kada su šiitski pobunjenici u februaru preuzeli vlast u glavnom gradu Sani. Ta država nije veliki proizvođač nafte, ali je njena obala deo strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, između Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

Cene nafte su porasle prošle nedelje nakon što je izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe benzina u ključnom trgovinskom čvorištu u Kušingu, Oklahoma, pale za 500.000 barela na 61,7 miliona barela, što je prvi takav pad od kraja novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

8 h

Podeli: