Svet

Ponedeljak, 30.03.2015.

11:56

Još jedan šok za posrnuli Japan

Industrijska proizvodnja u Japanu u februaru je pala više od očekivanja, odnosno za 3,4 odsto na mesečnom nivou.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

To je poslednja u nizu loših vesti za treću najveću svetsku privredu koja nastoji da prevaziđe negativne efekte prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV).

Poslednji podaci koje je objavilo japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, znatno su gori od predviđanja ekonomista koji su očekivali pad proizvodnje od dva odsto i predstavljaju veliki zaokret u odnosu na januarski rast proizvodnje od 3,7 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Radi se o poslednjim tmurnim vestima za privredu Japana, nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da se inflacija u toj zemlji u februaru spustila na nulu prvi put u gotovo dve godine.

Rezultat je znatno niži u odnosu na ciljni nivo Centralne banke Japana od dva odsto, u vreme kada se ta institucija bori da zaustavi deflaciju opsežnim mereama stimulacije privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: