Svet

Petak, 28.06.2013.

10:48

Zvanično: Letonija 2014. u evrozoni

Evrospki savet dao je zeleno svetlo za prijem Letonije u evrozonu 1. januara 2014. godine.

Izvor: B92

Default images

Ova odluka dolazi nakon što sagalasnosti svih 17 zemalja zone evra sa prijemom Letonije u tu monetarnu uniju 1. januara.

U praksi ekonomski pokazatelji Letonije izgledaju bolje nego u većini zemalja zone evra. Evropska komisija i Evropska centralna banka preporučile su još 5. juna prijem Letonije i konstatovali da je zemlja ispunila Mastrihtske kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Inflacija u Letoniji prošle godine je bila 1,3 odsto, niža od propisanih 2,7 odsto, deficit budžeta 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dozvoljena tri procenta, državni dug 40,7 odsto BDP u odnosu na propisanih 60 odsto. Kurs nacionalne valute, lata, u odnosu na evro je stabilan, a dugoročne stope kredita su 3,8 odsto, u odnosu na dozvoljeni nivo od 5,5 odsto.

Evropske institucije takođe aktivno podržavaju ulazak Letonije, uz ocenu da je taj korak, u situaciji sadašnje krize evra, politički signal da je jedinstvena evropska valuta i dalje privlačna za nove države.

Nakon što je Letonija dobila zeleno svetlo za ulazak u evrozonu neki brinu zbog posledica proširivanja, drugi govore da će najviše profitirati bogata ruska manjina. Opširnije čitajte u našoj posebnoj vesti.

Inače, evropski lideri započeli su razgovore u okviru drugog dana redovnog samita.

Kako je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na današnjem dnevnom redu su razgovori o:
  • Evropskoj monetarnoj uniji
  • Pristupnim pregovorima Srbije
  • Ulasku Letonije u evrozonu
  • Članstvu Hrvatske u EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: