Evrozona na putu ka recesiji?

Evrozona je u opasnosti da padne u recesiju pošto je u drugom tromesečju zabeležila negativan ekonomski rast od minus 0,2 odsto, kažu analitičari.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

14:18

Default images

Međutim, Nemačka je izbegla najgore posledice evropske dužničke krize i ostvarila veći rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego što se očekivalo.

Prema preliminarnim podacima zavoda Evropske unije za statistiku, Evrostata, BDP je u tri meseca zaključno sa junom pao za 0,2 odsto na kvartalnom nivou i u 17-članoj evrozoni, kao i široj Uniji, koja broji 27 članova.

U prva tri meseca ove godine je BDP stagnirao na tromesečnom nivou i u evrozoni i EU. U poređenju sa drugim kvartalom lani, evrozona je zabeležila negativan ekonomski rast od minus 0,4 odsto, a EU od minus 0,2 odsto.

Ti podaci ukazuju na posledice razarajuće dužničke krize koja je zahvatila gotovo čitavu zonu evra, primorala Grčku, Irsku i Portugaliju da od Međunarodnog monetarnog fonda i EU zatraže finansijsku pomoć i uništila poverenje na tržištu.

Pad BDP-a u drugom kvartalu, kao rezultat toga što su vlade smanjile potrošnju i povećale poreze da bi se izborile sa dužničkom krizom, znači da je evrozona na putu da padne u recesiju, koja se definira kao dva uzastopna tromesečja negativnog ekonomskog rasta.

Najnovija procena Evrostata takođe pokazuje kako Evropa značajno zaostaje za svojim glavnim ekonomskim i trgovinskim partnerima, budući da je u tri meseca zaključno sa junom američki BDP porastao za 2,2 odsto, a japanski za 3,6 odsto.

Svetlu tačku evrozone predstavlja njena najveća privreda, Nemačka, koja je zahvaljujući izvozu i jakoj domaćoj tražnji ostvarila rast od 0,3 odsto u drugom kvartalu, dok su analitičari očekivali rast od 0,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: