Svet

Ponedeljak, 13.02.2012.

10:44

Austrija štedi dok ima šta

Austrijska koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), dogovorila je najveći paket mere štednje u istoriji ove zemlje.

Izvor: Tanjug

Default images

Radi se o petogodišnjem planu štednje koji predviđa ukupnu uštedu od 26,5 milijardi evra.

Paket štednje sadrži mere za smenjenje državne potrošnje i povećanje poreskih prihoda.Tako će kroz nove poreze biti ubrano 7,5 milijardi evra, pokrajine će morati da ostvare uštedu od ukupno 5,2 milijardi evra, a ostatak otpada na uštedu savezne države.

Oko 70 odsto paketa su mere štednje, a 30 novi porezi. Pošto je 2012.već počela u ovoj godini planirana štednja iznosiće samo pola milijarde evra, dok će svake dalje godine uštede rasti. Posebno velike potencijale za štednju vlada je videla u penzijama, gde namerava da uštedi 7,3 milijardi evra, i kod državnih službenika (1,5 milijardi evra).

Kada je reč o penzijama neće biti potpunog zamrzavanja prilagođavanja isplata, već samo jako mala prilagođavanja rastu cena. Tako će povećanje penzija 2013. iznositi svega jedan odsto, a 2014. samo 0,8 odsto.

Ko ubuduće bude želeo da ide u prevremenu penziju moraće prikazati 40 godina rada, umesto dosadašnjih 37,5, a invalidska penzija postojaće samo za one iznad 50 godina, dok će mladji invalidi morati da se prijavljuju Servisu za zapošljavanje (AMS).

U sektoru zdravlja biće sprovedena reforma, koja treba da najpre bude dogovorena između savezne države, pokrajina i opština.

Kada je reč o finansijskoj podršci države biće ukinute duple i trostruke subvencije, a pojedini projekti izgradnje infrastrukture, na primer, austrijske železnice moraće da se "redimenzioniraju", kako bi bili jeftiniji.

Pored toga ukidaju se i subvencije za dizel za poljoprivrednike i javni prevoz, te se za 50 odsto smanjuju i subvencije za određene vrste štednje.

Što se poreza tiče biće uveden novi porez na rast vrednosti nekretnina, koji ne pogađa nekretninu u kojoj se živi, već dodatne nekretnine.

Takođe biće uveden porez na finansijsku transankciju, kao i do 2016. ograničeni porez solidarnosti za osobe sa višim primanjima - zaposleni sa godišnjim bruto primanjima višim od 186.000 evra, i preduzimači sa dobiti koja je veća od 175.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: