Svet

Četvrtak, 22.07.2021.

15:20

Dogovor Nemačke i SAD oko Severnog toka 2 - ko je zadovoljan, a ko nije

Nemačka i SAD su postigle dogovor oko možda najspornije tačke u transatlantskim odnosima - oko gasovoda Severni tok 2.

Izvor: Deutsche Welle

Dogovor Nemačke i SAD oko Severnog toka 2 - ko je zadovoljan, a ko nije
Foto: Shutterstock/Stefan Dinse

Međutim, iz Poljske i Ukrajine ne dolaze oduševljene reakcije.

U sredu su iz Vašingtona i Berlina počele da stižu informacije o senzacionalnom pomaku situacije oko gasovoda Severni tok 2 - oko kojeg se Nemačka i SAD spore još od ere predsednika Baraka Obame.

Tokom vladavine predsednika Donalda Trampa sukob je eskalirao otvorenim pretnjama Vašingtona i pritiskom Bele kuće, ali dolaskom Džozefa Bajdena na vlast moglo se naslutiti da će se težiti rešenju.

I ono je u sredu kasno po evropskom vremenu i objavljeno. Najvažniji deo dogovora se odnosi na to kako će u svemu ovome proći Ukrajina, koja u Severnom toku 2 vidi ugrožavanje svojih ekonomskih ali i političkih interesa.

U Kijevu, ali i u Vašingtonu i Varšavi strahuju da bi bez zavisnosti od ukrajinskog dela gasovoda Moskva mogla da poveća politički pritisak. Jer, ima dovoljno sukoba Rusije s Ukrajinom ali i ostalim zapadnim susedima.

"Puna podrška Ukrajini"

Zato su Berlin i Vašington ovim dogovorom Ukrajini dali "punu podršku" tako da bi Kijev bi i dalje ubirao naknadu za tranzit.

U slučaju da Moskva energetsko pitanje upotrebi kao pritisak u eventualnim budućim sukobima, Nemačka će delovati "na nacionalnoj ali i na nivou Evropske unije" što bi moglo da rezultira i novim sankcijama protiv Moskve.

Dugoročno bi ove sankcije mogle da vode okretanju novim energetskim tržištima.

Nemačka bi prema dogovoru takođe trebalo da iskoristi svoj uticaj kako bi se produžio sporazum o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine koji ističe 2024.

Nemačka se isto tako obvezala da će tehnički i finansijski podržati napore da se Ukrajina što pre priključi na evropsku mrežu snabdevanja električnom energijom - što bi je učinilo manje zavisnom od ruskih energenata.

Zauzvrat - SAD u potpunosti odustaju od namere da Nemačkoj zbog Severnog toka 2 uvede sankcije.

Reakcije iz Nemačke

Reakcije od strane nemačke vlade su pozitivne. "Danas je dobar dan za transatlantske odnose, dobar dan za nemačko-američko prijateljstvo", rekao je koordinator za transatlantske odnose nemačke vlade Peter Bejer (CDU) u Vašingtonu.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas (SPD) je na Tviteru poručio da su transatlantski partneri "čvrsto na strani Ukrajine".

Moskva: "Komercijalno, a ne političko pitanje"

Zadovoljni glasovi se čuju i iz Moskve pogotovo što se tiče tehničkih sadržaja.

"Ovaj dogovor nam omogućava da u miru dovršimo izgradnju gasovoda", rekao je Vladimir Džabarov iz gornjeg doma ruskog parlamenta.

Međutim kada se govori o produženju ugovora o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, Moskva je izrazila nadu da će se Ukrajina pokazati kao "konstruktivni partner". Za Moskvu je pitanje produženja ugovora s Ukrajinom "komercijalno a ne političko pitanje".

Zamerki ima ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov kojem se ne sviđa "generalno negatiav" stav prema Rusiji.

"Mi nikada nismo koristili energiju kao sredstvo političkog pritiska", rekao je Antonov.

Poljska i Ukrajina nezadovoljne

Varšava i Kijev reaguju drugačije. Dogovor oko nemačko-ruskog projekta je stvorio političku, vojnu i energetsku pretnju po Ukrajinu i srednju Evropu", stoji u zajedničkom saopštenju ministarstava spoljnih poslova Poljske i Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao kako se dogovor ne može postići bez učešća strane koja bi mogla da bude zakinuta. On će krajem avgusta boraviti u Vašingtonu.

Inicijativa tri mora dobija snažnu podršku

Za Hrvatsku, kao jednu od zemalja inicijatora Inicijative tri mora, mogao bi da bude zanimljiv deo sporazuma SAD i Nemačke gde se najavljuje "snažna podrška" ovoj političko-ekonomskoj inicijativi.

Nemačka će se, kako stoji u dogovoru, finansijski angažovati i u naporima Inicijative tri mora u područjima regionalne energetske sigurnosti i obnovljivih energija.

Nemačka će se založiti i za to da se iz budžeta EU za period od 2021. do 2027 izdvoji 1,77 milijardi dolara za projekte od zajedničkog energetskog interesa. I Vašington je najavio punu podršku Inicijativi tri mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

7 h

Podeli: