Svet

Četvrtak, 12.11.2020.

16:24

Ukrajina prikazala svoj prvi borbeni dron: Tri verzije, u zavisnosti od motora FOTO

Tvorac krstareće rakete "Neptun", biro Luch Design, predstavio je razvoj prve ukrajinske naoružane bespilotne letelice, prenosi Difens post.

Izvor: B92

Ukrajina prikazala svoj prvi borbeni dron: Tri verzije, u zavisnosti od motora FOTO
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm

Naime, projektni biro Luch Design čije je sedište u Kijevu prošle nedelje prikazao je svoj projekat Sokil-300, prvi naoružani dron koji je dizajniran i proizvodi se u celini u Ukrajini.

Na prezentaciji je prikazan model Sokila (soko) pune veličine, spreman za dejstvo.

Glavni inženjer Oleh Korostiliov kaže da su proteklih godina, pomoću brojnih projekata koje je biro završio, stekli znanje o tehnologijama potrebnim za proizvodnju kompletnog borbenog drona. Naime, pri dizajniranju Sokila koje je trajalo skoro godinu i po dana razvojni tim je koristio tehnologije upotrebljavane za RK-360MC, krstareću raketu Neptun.

Sokil-300 koristiće kontrole i softver sa rakete RK-360MC, koja se smatra ponosom ukrajinske industrije naoružanja. Osim toga, i sistem za merenje razdaljine, laserski kanal i optika takođe će se proizvoditi u toj zemlji. Jedini navigacioni element koji se uvozi je sistem za termalno navođenje.

Tri verzije

Projektni biro predložio je vojsci tri verzije u zavisnost od motora koji se koristi. Osnovna verzija podrazumeva motor MC-500B koji proizvodi Motor Sich iz Zaporožja a omogućava Sokilu-300 tri sata leta uz krstareću brzinu od 335 kilometara na čas i maksimalni domet od hiljadu kilometara.

Druga verzija podrazumeva motor koji proizvodi Ivačenko Progres, AI-450T2, koji pruža pet sati leta i domet od 1.300 kilometara uz manju brzinu od 275 km/h.

I konačno, treća dalekometna verzija poseduje austrijski, turbo motor Rotax 914 sa kojim je maksimalno vreme u letu 26 sati, a domet 3.300 kilometara, ali je brzina krstarenja drastično smanjena na 150 kilometara na čas.

"To su specifikacije mašina, morate izabrati između brzine i operativnog dometa"; objašnjava Korostiliov.

Ukrajinska vojska će odabrati spram svojih potreba, a zna se da sve verzije mogu da nose četiri RK-2P vođena projektila uz portabl anti-tenkovski sistem Barrier, ili Luch RK-10 rakete, ukupne težine do 300 kilograma.

Ipak, razvojni tim očekuje da će sistem, kojim inače upravljaju dva operatera, više biti korišćen za nadzor i osmatranje nego za raketne napade.

Inače sam izgled i avionika drona pomalo su pod uticajem Dženeral atomiksovog MQ-1 Predator sistema, a raspon krila je 14 metara, dok mu je dužina 6,5 metara.

Ukupni troškovi razvoja Sokila-300 bi trebalo da dostignu 40-45 miliona ukrajinskih grivni (1,4-1,6 miliona dolara), što je daleko jeftinije nego kupovina sličnih dronova u inostranstvu, piše Difens post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: