Svet

Sreda, 12.06.2019.

14:48

"EK ne može da uvodi sankcije vladama, izgubila legitimitet"

Potpredsednik vlade Italije Mateo Salvini kaže da njegova zemlja godišnje šalje šest milijardi u Brisel i da treba da bude tretirana kao ravnopravna u dijalogu.

Izvor: B92

Foto: Epa/ANGELO CARCONI

Nakon današnjeg sastanka s premijerom Đuzepeom Konteom, potpredsednikom vlade Luiđijem di Majom i ministrom privrede i finansija Đovanijem Trijom, Salvini je kazao da bi trebalo sniziti poreze, a da odlazeća Evropska komisija ne može da uvodi sankcije vladama, pošto je izgubila legitimitet nakon evropskih izbora.

Neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost, a fiskalne mere doneće 40 milijardi evra u budžet, prema rečima lidera Severne lige, koalicionog partnera Di Majovog Pokreta pet zvezda.

Salvini je istakao značaj podsticaja građevinskom sektoru i naveo da se razgovara o izvozu i investicijama.

„Ne tražimo novac od Evrope“, kazao je on i obećao da neće dirati depozite građana.

Trija je rekao da vlada mora pokušati da skreše "ogromni dug" i orasploži investitore kratkoročno, ali je naveo da neće biti izmena budžeta. Insistirao je na tome da će deficit biti 2,2 ili 2,1 odsto BDP-a ove godine, a ne 2,4 procenta.

Italijanski ministar takođe je rekao da se procedura EU o kažnjavanju mora izbeći jer bi ona naškodila i samoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: