Svet

Petak, 28.07.2017.

17:12

Postavlja se prva plutajuća farma vetrenjača

Prva plutajuća farma vetrenjača u svetu se formira blizu severoistočne obale Škotske.

Izvor: Beta

Postavlja se prva plutajuća farma vetrenjača
(Foto: Thinkstock.com)

Ta revolucionarna tehnologija će omogućiti korišćenje energije vetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine, preneo je Bi-Bi-Si.

Do sada je postavljena jedna turbina a još četiri čekaju na raspoređivanje.

Ta farma je test koji će obezbediti struju za 20.000 domova, a kompanija Stejtoil, proizvođač turbina saopštila je da očekuje da će količina energije dobijena na plutajućoj farmi nadmašiti sve već postojeće.

Kompanija se nada da će razvoj tehnologije doneti zaradu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD gde su vode duboke. Takođe, veruje se da će u budućnosti i proizvodnja turbina koštati mnogo manje nego sada, pa će plutajuće farme biti potpuno konkurentne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: