Srbija

Ponedeljak, 09.06.2014.

15:06

IT tržište u Srbiji poraslo 9,2%

IT tržište u Srbiji je u 2013. ostvarilo rast od 9,24 odsto, dostigavši tako vrednost od 1,02 milijardi dolara, pokazuje istraživanje kompanije IDC Adriatiks.

Izvor: Tanjug

Default images

Mereno u lokalnoj valuti, vrednost IT tržišta porasla je za 5,75 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Za 2014. godinu, IDC je inicijalno prognozirao dalji blagi rast tržišta, oko 1,2 odsto, ali u svetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda, ova prognoza se trenutno revidira.

Kantri menadžer IDC Adriatiks za Srbiju Zorana Jurić je ocenila da će i IT tržište u Srbiji osetiti posledice nedavnih poplava.

"IDC još uvek radi na reviziji prognoze koja će izaći u drugoj polovini jula, ali već sada možemo sa sigurnošću reći da ove godine nećemo videti očekivani rast već u najboljem slučaju stagnaciju, ili verovatnije, blagi pad", navela je Jurićeva.

Ipak, kako je podsetila, 2013. godina donela je neke pozitivne trendove koji pokazuju da tržište polako sazreva - pre svega projekat legalizacije softvera Vlade Srbije, kao i digitalizacija poslovanja dela državnih institucija.

Takođe, mnoge kompanije počinju implementaciju Klaud servisa i Big Dejta aplikacije u poslovanje, kao i korišćenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju, dodala je Jurićeva.

Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je zabeležila porast u vrednosti.

U segmentu hardvera najsnažniji rast zabeležile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primetan je i na tržištu štmpača, prvi put nakon četiri godine konstantnog opadanja, dok je blago opala vrednost isporučenih desktop računara.

Tržište laptop/noutbuk računara pretrpelo je najveći pad u vrednosti isporuka.

Blagi rast vrednosti zabeležen je i na tržištu servera, dok je tržište uređaja za skladištenje podataka stagniralo.

IT usluge su u 2013. činile 14 odsto tržišta, paketni softver zauzeo je 10,5 odsto, a personalni računari zauzeli su 18,2 posto u ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Aseko je zadržao vodeću poziciju, kao i Majkrosoft na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvi na ukupnom tržištu računara i uređaja za štampu u 2013. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: